politica

Liviu Dragnea si Serban Nicolae pregatesc marea lovitura in Parlament. Senatul voteaza luni

Senatul are pe ordinea de zi a plenului de luni, care va incepe la ora 16.00, proiectul initiat de Liviu Dragnea si Serban Nicolae care prevede ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa repatrieze 91,5% din aurul depozitat de Romania in strainatate, respectiv aproape 56 de tone de aur.

Initativa care modifica articolului 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei a fost inregistrata la data de 27 februarie, in procedura de urgenta, la Senat. Proiectul are aviz favorabil de la Comisia juridica si raport de admitere cu amendamente de la Comisia buget-finante, informeaza Mediafax.

Raportul favorabil la propunerea legislativa include un amendament admis formulat de senatorul PNL Florin Citu, initiativa fiind modificata dupa cum urmeaza:

„(1) Banca Nationala a Romaniei, respectand regulile generale privind lichiditatea si riscul specific activelor externe, stabileste si mentine rezerve internationale, in astfel de conditii incat sa poata determina periodic marimea lor exacta, rezerve alcatuite cumulativ ori selectiv din urmatoarele elemente:

a) aur detinut in tezaur in tara sau depozitat in strainatate;

b) active externe, sub forma de bancnote si monede sau disponibil in conturi la banci sau la alte institutii financiare in strainatate, exprimate in acele monede si detinute in acele tari, pe care le stabileste Banca Nationala a Romaniei;

c) orice alte active de rezerva, recunoscute pe plan international, inclusiv dreptul de a efectual cumparaturi de la Fondul Monetar International in cadrul transei de rezerva, precum si detinerile de drepturi speciale de tragere;

d) cambii (act prin care cel care semneaza se obliga sa plateasca, neconditionat, la un anumit termen si intr-un anume loc, o suma de bani, definitie DEX, – n.r.), cecuri, bilete de ordin, precum si obligatiuni si alte valori mobiliare, negociabile sau nu, emise sau garantate de persoane juridice nerezidente, clasificate in primele categorii de catre agentiile de apreciere a riscurilor, recunoscute pe plan international, exprimate si platibile in valuta in locuri acceptabile pentru Banca Nationala a Romaniei;

e) bonuri de tezaur, obligatiuni si alte titluri de stat, emise sau garantate de guverne straine sau de institutii financiare interguvernamentale, negociabile sau nu, exprimate si platibile in valuta in locuri acceptabile pentru Banca Nationala a Romaniei.

(2) Banca Nationala a Romaniei urmareste mentinerea rezervelor internationale la un nivel adecvat tranzactiilor externe ale Romaniei”, potrivit raportului de admitere al Comisiei pentru buget care va fi votat luni de Senat.

De asemenea, amendamentul liberalului a introdus un termen de 20 de zile in care BNR sa prezinte Guvernului si Legislativului un raport privind situatia rezervelor internationale, daca exista pericolul diminuarii acestora. Raportul va include si cauzele reducerii rezervelor internationale si recomandarile BNR pentru Executiv.

„Art. 30 (3) Daca exista pericolul diminuarii rezervelor internationale, pana la un nivel care ar periclita tranzactiile internationale ale statului, precum si in cazul in care diminuarea s-a produs, Banca Nationala a Romaniei prezinta Parlamentului si Guvernului, de indata, dar nu mai tarziu de 20 de zile, un raport privind situatia rezervelor internationale si cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va contine recomandarile BNR privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preintampinarea sau remedierea situatiei”, conform sursei citate.

Amendamentul senatorului PNL prevede si introducerea unui nou alineat la art. 30 al Legii care stipuleaza ca: „(4) Din rezerva constituita, BNR poate depozita aur in strainatate exclusiv in scopul obtinerii de venituri. Depozitele de aur constituite de BNR in strainatate nu pot depasi 5% din cantitatea totala de aur constituita ca rezerva”.

Initiativa legislativa a presedintelui Camerei Deputatilor Liviu Dragnea si a senatorului PSD Serban Nicolae va fi votata de Senat, prim for sesizat, decizionala fiind Camera.

In prezent, Romania are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internationale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme si 790 grame de aur fin, reprezentand 9-10% din rezervele internationale ale tarii. Cantitatea de aur din rezerva este aproximativ aceesai din 2007 pana in prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde de euro in 2007 la 3,7 miliarde euro in decembrie 2018. Circa 60%, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se afla in custodia BNR, astfel ca Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operatiuni care vizeaza aurul Romaniei.

Fata de aceste niveluri, reiese ca proiectul de act normativ propune ca Romania sa mai pastreze rezerve de aur in strainatate de 5,185 tone, iar repatrierea sa fie de peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuala aflata in strainatate.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Georgia sugereaza ca ar putea anula legea „agentilor straini” in schimbul unui pachet de sprijin economic si de securitate de la Washington

Legea „agentilor straini” care a scos sute de mii de oameni pe strazile din Tbilisi,…

9 ore ago

Micile state insulare saluta decizia Tribunalului International pentru Dreptul Marii: Gazele cu efect de sera constituie poluare marina

Tribunalul International pentru Dreptul Marii a decis, marti, ca gazele cu efect de sera constituie…

9 ore ago

Spania isi recheama permanent ambasadorul din Argentina. Presedintele sud-american Milei reactioneaza: „Tampeniile unui socialist arogant”

Spania a anuntat ca isi retrage definitiv ambasadorul din Argentina ca urmare a disputei diplomatice…

9 ore ago

Israelul da inapoi in privinta confiscarii echipamentul de transmisiune live ale Associated Press

Autoritatile israeliene au confiscat marti o camera si echipamentul de transmisiune video ale Associated Press,…

9 ore ago

Site-ul presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat numele constitutional al tarii, revenind la abrevierea MK sau simplu, Macedonia

Site-ul oficial al presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat referintele la numele constitutional al tarii…

9 ore ago