Livrarile de armament nord-coreean catre Rusia au fost intrerupte de cateva zile – de vina ar fi calitatea deplorabila a munitiilor

externe

transporturi, armament, nord-coreean, Rusia, intrerupte

Presupusele transporturi de arme dintr-un port nord-coreean catre Rusia au incetat – cel putin pentru moment – potrivit unei noi analize, citate de Newsweek. Fie ca se datoreaza unui obstacol in productie, logisticii sau unei alte probleme, aceasta pauza poate insemna ca fortele rusesti se vor confrunta cu o lipsa de munitii in timp ce invazia lor in Ucraina intra in al treilea an.

Statele Unite si Ucraina au acuzat Phenianul ca furnizeaza Moscovei obuze de artilerie si rachete balistice care sfarsesc prin a ucide ucraineni, chiar daca un mare procent dintre aceste proiectile au defecte de fabricatie si isi rateaza tinta.

Navele rusesti identificate in cursele de aprovizionare au incetat sa mai apara la Rason, orasul portuar nord-coreean in care preiau incarcatura, precum si in porturile de destinatie obisnuite din Orientul Indepartat al Rusiei, a raportat joi organizatia de stiri NK Pro, cu sediul la Seul, citand imaginile din satelit ale Planet Labs, cu sediul in California.

Patru nave de marfa – Lady R, Angara, Maia-1 si Maria – au facut in total 32 de escale in portul Rason de cand au inceput cursele de aprovizionare la sfarsitul lunii august, potrivit NK Pro. Toate aceste patru nave fac obiectul unor sanctiuni ale Trezoreriei SUA pentru presupusa implicare „in transportul echipamentelor militare si a munitiilor din Republica Populara Democrata Coreeana (Coreea de Nord) catre Rusia”.

Din 12 februarie, „pe imaginile din satelit disponibile, nu a mai aparut nicio nava mare de marfa la cele doua cheiuri implicate in presupusul comert cu arme de la Rason”, a precizat agentia de presa. Livrarile de containere nord-coreene sunt, de asemenea, absente la cheiul de export al portului.

Echipajele acestor nave rusesti se camufleaza, de obicei, probabil pentru a nu fi detectate, dezactivand sistemele de identificare automata care transmit locatia lor. NK Pro a precizat ca nu se poate exclude posibilitatea ca munitiile sa fie transferate pe cale aeriana sau terestra peste granita dintre Rusia si Coreea de Nord.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: