Livrarile Gazprom catre China au atins un nou maxim istoric, pe fondul cresterii cererii

externe

gazprom, gaz

Grupul rus Gazprom PJSC a informat ca livrarile sale de gaze naturale catre China au atins un nou maxim istoric pe fondul cresterii cererii, transmite Agerpres.

Volumele de livrari solicitate de compania Chinese National Petroleum Corp. via conducta Power of Siberia 1 au depasit din nou obligatiile contractuale ale Gazprom in data de 23 noiembrie, a precizat producatorul rus intr-un comunicat de presa publicat la finele saptamanii trecute.

„Gazprom a furnizat toate volumele solicitate si a stabilit un nou record pentru livrarile zilnice de gaze catre China”, a anuntat grupul rus.

Luna trecuta, Gazprom si CNPC au semnat un act aditional la contractul lor privind livrarile de gaze via Power of Siberia 1, care prevede livrari suplimentare de gaze pe parcursul anului 2023, fara a oferi insa alte detalii.

Rusia intentioneaza ca anul viitor sa exporte 30 de miliarde de metri cubi de gaze catre China si, eventual, sa majoreze livrarile pana la 38 de miliarde de metri cubi pe an. Livrarile separate care ar urma sa se deruleze prin intermediul viitoarei rute din Orientul Indepartat ar urma sa se ridice si ele la 10 miliarde de metri cubi pe an. In plus, Gazprom poarta discutii cu China pentru a furniza pana la 50 de miliarde de metri cubi de gaze via viitoarea conducta Power of Siberia 2 insa deocamdata nu a fost semnat niciun contract oficial.

Gazprom sustine ca livrarile sale de gaze naturale prin conducta catre China se apropie de livrarile sale istorice catre Europa Occidentale, care s-au prabusit in ultimul an pe masura ce tarile europene au inceput sa isi diversifice importurile de energie dupa ce Rusia a invadat Ucraina.

In 2020, gigantul rus a vandut aproximativ 120 de miliarde de metri cubi de gaze catre Europa Occidentala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: