Lockdown partial in Cehia, restrictii dure. Sosoaca sustine ca aceasta tara „considera ca nu mai exista Sars-Cov-2”

externe

Guvernul ceh a anuntat vineri seara ca le va impune cetatenilor sai, cu incepere de la 1 martie, interdictia de a circula in afara departamentului unde isi au resedinta, rata de contaminare cu coronavirusul pe locuitor in Cehia fiind cea mai mare din lume, noteaza AFP, citata de Agerpres.

De asemenea, a facut obligatorie purtarea mastilor in aer liber in zonele locuite si la locurile de munca si a inchis toate scolile si magazinele care vand produse neesentiale.

Oamenilor li se va permite sa paraseasca cartierul doar pentru a merge la serviciu, pentru a vedea un medic sau pentru a avea grija de cei apropiati, dar numai cu un document care sa justifice acest lucru. Deplasarile vor fi posibile doar intr-un singur departament, in timp ce sporturile si plimbarile vor fi permise numai in localitatea de resedinta.

Ministrul de interne, Jan Hamacek, a afirmat ca masurile vor ramane in vigoare timp de trei saptamani, adaugand ca politia va efectua controale aleatorii.

„Singurul obiectiv este de a inversa curba ascendenta a noilor infectari si a pacientilor la terapie intensiva inainte de a fi prea tarziu”, le-a declarat el jurnalistilor.

Interdictia de circulatie pe timpul noptii, limitarea numarului de persoane care participa la intruniri si inchiderea restaurantelor este in vigoare de anul trecut.

Cehia se afla in fruntea statisticilor mondiale ca numar de noi infectii la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile si se situeaza pe locul al doilea, dupa Slovacia vecina, in ceea ce priveste rata mortalitatii, potrivit unui bilant intocmit de AFP.

Premierul si miliardarul populist, Andrej Babis, a admis ca guvernul sau a comis erori in abordarea luptei impotriva coronavirusului, inclusiv comunicarea defectuoasa, dar a cerut populatiei „o noua sansa”.

„In urmatoarele trei saptamani, avem nevoie ca oamenii sa se comporte asa cum au facut-o in martie 2020”, cand tara a rezistat relativ bine la primul val, a declarat el.

De la inceputul pandemiei de coronavirus, aceasta tara cu 10,7 milioane de locuitori a inregistrat 1,2 milioane de contaminari si 20.000 de decese.

Rata zilnica de crestere a infectarilor a ajuns recent la 15.000, iar ministrul sanatatii, Jan Blatny, a declarat ca se asteapta sa atinga in curand pragul de 20.000.

Vaccinarile sunt mai lente decat era de asteptat. Medicii cehi au administrat cu putin peste 600.000 de doze, dar livrarile europene de vaccinuri intarzie.

Marti, Ministerul Sanatatii a declarat ca serviciile de terapie intensiva isi ating limitele de capacitate si ca intregul sistem sanitar este sub presiune.

In Romania, Sosoaca sustine in numeroasele interventii la TV si in live-uri pe Facebook ca „Cehia a anulat starea de alerta si considera ca nu mai exista Sars-Cov-2?”.

Iata ce spunea Sosoaca intr-un live pe Facebook, urmarit de zeci de mii de romani, in care s-a certat cu un jandarm la poarta Ministerului Muncii: “Ce faci, ma, pui mana pe mine? Esti jandarm, cum sa pui mana pe un senator? Da-te de aici! Ia, mai pune mana o data pe mine! Nu ma intereseaza ca nu mi se permite accesul. Sa va dati la o parte, va rog frumos. Faceti ultraj impotriva mea. Nu ma intereseaza regulile de acces, peste Constitutie nu se trece.

Hai! Haide, dati-va la o parte! Stiti ca la nivel international pandemia a luat sfarsit? Stiti ca Sars-CoV-2 are o mortalitate de 0,26% la nivel international? Stiti ca Cehia a anulat starea de alerta si a considerat ca nu mai exista Sars-Cov-2?”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: