externe

Locuitorii din municipalitatile cu majoritate sarba din nordul Kosovo au boicotat referendumul pentru inlaturarea primarilor albanezi

Locuitorii din patru municipalitati cu majoritate sarba au boicotat duminica referendumul privind inlaturarea primarilor de etnie albaneza din functie, in urma alegerilor pentru primarii de anul trecut, relateaza Euronews.

Votul a fost o incercare de a atenua tensiunile dintre Kosovo si Serbia vecina, in timp ce ambele tari incearca sa adere la Uniunea Europeana. Principalul partid etnic sarb din Kosovo, Srpska Lista sau Lista sarba, care are legaturi stranse cu Belgradul, a cerut boicotarea scrutinului de duminica.

Doar 253 din cei 46.556 de alegatori inregistrati au votat in toate cele patru municipalitati. Pentru ca primarii sa fie inlaturati, este nevoie de un vot majoritar. In municipiul Zvecan nu a fost inregistrat niciun buletin de vot.

„Din acest motiv, constatam ca initiativa cetatenilor de a-i demite pe primarii din municipalitatile Leposavic, Zubin Potok, Zvecan si Mitrovica de Nord a esuat”, a declarat Kreshnik Radoniqi, seful Comisiei Electorale Centrale.

Rezultatul lasa acelasi status quo tensionat in nordul Kosovo si in negocierile sale facilitate de UE pentru normalizarea legaturilor cu Serbia vecina. Nu se asteapta nicio evolutie in lunile urmatoare.

Presedintele kosovar Vjosa Osmani a acuzat Belgradul ca a exercitat presiuni asupra sarbilor din Kosovo pentru a boicota referendumul.

„Inca o data, Serbia a intervenit ilegal in procesul electoral al unei alte tari. Inca o data (presedintele sarb Aleksandar) Vucic nu si-a respectat cuvantul dat partenerilor internationali (de a nu interveni)”, a declarat Osmani.

Kosovo a fost provincie sarba pana cand o campanie de bombardamente NATO de 78 de zile din 1999 a pus capat unui razboi intre fortele guvernamentale sarbe si separatistii de etnie albaneza din Kosovo. Campania s-a soldat cu aproximativ 13.000 de morti, in principal etnici albanezi, si a impins fortele sarbe sa plece. Serbia nu recunoaste independenta Kosovo din 2008.

Bruxelles-ul a avertizat ambele parti ca refuzul de a ajunge la un compromis pune in pericol sansele Serbiei si ale Kosovo de a adera la blocul comunitar.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Operatiunea „Podul Crimeii”. Moscova dezvaluie ca ucrainenii au folosit combustibil solid de racheta in atacul asupra podului

Ziarul rusesc Kommersant, citand surse din cadrul investigatiei, a dat publicitatii modul in care fortele…

7 ore ago

Oferta educationala din partea militiei houthi: Studentii suspendati din cauza protestelor la universitatile americane isi pot continua studiile la Universitatea din Sanaa

Militia houthi din Yemen, aliniata cu Iran, care a perturbat transportul mondial pentru a-si manifesta…

9 ore ago

Oficiali ai Hamas si directorul CIA se vor intalni cu mediatorii egipteni pentru a discuta cea mai recenta propunere pentru un armistitiu

O delegatie a gruparii militante palestiniene Hamas se va afla, sambata, la Cairo, a declarat…

9 ore ago

ONU trage un semnal de alarma cu privire la noi legi din Spania care ar putea reabilita epoca Franco

Noile legi propuse de guvernele de coalitie regionala de dreapta si de extrema dreapta din…

9 ore ago

Armata americana anunta ca, din cauza vremii nefavorabile, va asambla debarcaderul pentru Gaza intr-un port israelian

Armata americana a anuntat, vineri, ca intrerupe temporar constructia unui debarcader in largul coastei Gaza…

9 ore ago