Locuitorii unui bloc din Sibiu la care au fost intrerupte lucrarile de reabilitare au intrat in panica. „Au oprit lucrarile sa se degradeze apartamentele si sa ne oblige sa vindem ieftin”

news

Oprirea lucrarilor de reabilitare la un bloc din Sibiu si lipirea de catre agenti imobiliari a unor anunturi prin care se ofere sa cumpere apartamente, a creat panica printre locuitori: „Au oprit lucrarile sa se degradeze apartamentele si sa ne oblige sa vindem ieftin”, potrivit Turnul Sfatului.

Pe aceeasi strada, locuitorii unui alt bloc n-au mai apucat sa aplice pentru finantarea nerambursabila din cauza unor vecini care stiu ca, dupa reabilitare, pierd proprietatea peretilor exteriori ai blocului.

Primaria Sibiu a accesat fonduri nerambursabile prin intermediul Programului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru renovarea energetica a mai multor blocuri construite inainte de 1989. Lucrarile au inceput in octombrie anul trecut, iar la jumatatea lunii ianuarie, muncitorii au strans schelele si au plecat. Acest lucru, coroborat cu anunturile postate in casa scarii de agentii imobiliare, au dus la raspandirea unor zvonuri potrivit carora muncitorii au plecat lasand de izbeliste blocul cu un scop clar: deteriorarea acestuia si, implicit, a apartamentelor, care astfel sa poata fi cumparate mai ieftin.

„Am intrerupt lucrarile din cauza temperaturilor scazute, nu e eficient sa tii muncitorii pe schele in frigul acesta. Cum sa parasim santierul, cand acolo am dus materiale de constructii de 200.000 de lei, care asteapta sa fie puse in opera? Vom relua lucrarile cand vremea va permite”, a declarat administratorul firmei de constructii din Mures, angajata sa renoveze energetic blocul.

Pe aceeasi strada din Sibiu, locatarii unui alt bloc vechi nu au mai apucat nici macar sa depuna dosarul cerut de Primaria Sibiu pentru a fi inclusi in programul de reabilitare energetica finantat prin PNRR.

Chiar daca pentru proprietarii de apartamente programul derulat prin PNRR nu implica nicio cofinantare, locuitorii au fost avertizati de o vecina ca realitatea este alta.

„Discutia a inceput pe grupul de WhatsApp al blocului, unde o vecina a spus ca banii nu sunt nerambursabili, ca sunt bani de imprumut. Si ca tot noi va trebui sa ii dam inapoi”, povesteste un locuitor, care arata discutiile de pe grup.

La un moment dat, pe grup a fost distribuita o fotografie cu un panou prin care se anunta proiectul, beneficiarul acestuia, obiectivul, valoarea si termenul de finalizare, precum si siglele UE, Guvernului, cea a PNRR si a Primariei Sibiu.

„De catre cine spuneam ca e finantat programul acesta cu renovarea? De PNRR! Pai si cum se face ca primaria spunea ca sunt fonduri nerambursabile?! Una e imprumutul si alta e «donatia»!”, a scris pe grup vecina care a refuzat sa-si de acordul pentru a implica blocul in care locuieste in programul de reabilitare energetica.

Femeii i s-a alaturat o alta vecina, care avea indoieli in ceea ce priveste scopul final al proiectului: nu de renovare energetica in vederea reducerii consumului de energie si, implicit, protejarea mediului, ci acapararea proprietatii de catre structuri suprastatale.

„Trebuie sa stim care este avantajul nostru, ca sa nu ne trezim ca au si ei cota parte din proprietatile noastre”, avertizeaza vecina care se teme ca „dupa reabilitarea blocului, peretii nu vor mai fi ai nostri”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: