Londra anunta ca exploziile din spatele liniilor rusesti din Crimeea au avut un efect psihologic major asupra conducerii de la Moscova

externe

Recentele explozii care au avut loc mult in spatele liniilor rusesti in Crimeea au avut un efect psihologic major asupra conducerii de la Moscova, au declarat vineri oficiali occidentali, citati de DPA, informeaza Agerpres.

Mai mult de jumatate din avioanele de lupta ale Flotei ruse din Marea Neagra aflate pe aerodromul militar Saki, in vestul Crimeii, au fost scoase din functiune ca urmare a exploziilor de saptamana trecuta, intr-o zona considerata sigura anterior de Moscova, potrivit Ministerului britanic al Apararii.

Kremlinul cauta pe cine sa dea vina pentru dezastru, iar presedintele Vladimir Putin intampina dificultati in a ascunde succesul Ucrainei de populatia rusa, in timp ce mii de rusi care fug din Crimeea au intrat in tara, au declarat oficiali occidentali vineri.

Aceste atacuri, potrivit lor, au fortat Flota Rusiei din Marea Neagra sa adopte o postura defensiva si au afectat capacitatea Rusiei de a lansa cu succes un asalt amfibiu asupra Odesei, oras-port situat pe coasta ucraineana a Marii Negre.

Aceasta intervine in timp ce razboiul a intrat intr-o faza apropiata de o stagnare operationala, fortele terestre ale niciuneia dintre cele doua parti neavand suficienta putere concentrata de lupta pentru a lansa actiuni ofensive eficiente.

Rusia se confrunta cu o penurie din ce in ce mai acuta de stocuri, chiar si de munitii de baza, precum si de oameni, in timp ce se straduieste sa-si reconstituie fortele, observa aceiasi oficiali occidentali.

In acelasi timp, seful serviciului britanic de informatii GCHQ (Government Communications Headquarters) a spus ca Moscova nu a reusit sa castige teren in razboiul informational impotriva Ucrainei.

„Pana acum, presedintele Putin a pierdut complet razboiul informational in Ucraina si in Occident”, apreciaza Sir Jeremy Fleming intr-un editorial in The Economist.

„La fel ca in cazul invaziei sale terestre, planurile initiale online ale Rusiei par sa nu-si fi atins obiectivele”, considera el.

La 9 august, o serie de explozii au zguduit aerodromul militar Saki, baza principala a aviatiei Flotei ruse din Marea Neagra, in Crimeea. Dupa acest atac, care nu a fost revendicat de Ucraina, Statul Major al armatei ucrainene a declarat ca rusii au pierdut noua avioane de lupta, potrivit publicatiei ucrainene Focus. Conform unor informatii ale Ministerului ucrainean de Interne, citate de Focus, circa 160 de piloti rusi au fost ucisi sau raniti in urma acestui atac.

La 16 august, o alta explozie s-a produs la un depozit militar situat in apropiere de Djankoi, in nordul Crimeii.

Crimeea, peninsula a Ucrainei anexata in 2014 de Moscova, se afla in prima linie a ofensivei militare declansate de Rusia impotriva vecinului sau ucrainean din 24 februarie.

Comentarii: