Londra anunta ca va sustine Polonia daca aceasta decide sa livreze avioane Ucrainei: „Am proteja Polonia, i-am ajuta cu tot ceea ce au nevoie”

externe

Ministrul britanic al apararii, Ben Wallace, a declarat marti ca Marea Britanie va sprijini Polonia daca va decide sa furnizeze Ucrainei avioane de lupta, dar a avertizat ca acest lucru ar putea avea consecinte directe pentru Polonia.

„I-as sprijini pe polonezi si orice alegere pe care o fac”, a declarat Wallace pentru Sky News, adaugand ca Marea Britanie nu ar putea oferi avioane pe care ucrainenii le-ar putea folosi.

„Am proteja Polonia, i-am ajuta cu tot ceea ce au nevoie. Polonia va intelege ca alegerile pe care le face nu numai ca va ajuta direct Ucraina, ceea ce este un lucru bun, dar ii poate aduce in linia directa de foc din partea unor tari precum Rusia sau Belarus”, a spus el, citat de Reuters.

Marea Britanie a furnizat Ucrainei arme defensive, precum si alte ajutoare militare si umanitare.

Wallace a declarat ca va face miercuri o declaratie in fata parlamentului in care va prezenta ce alte ajutoare letale si neletale va oferi Marea Britanie, precum si ce masuri va indemna guvernul britanic sa ia si alte tari.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat luni ca Polonia nu are in vedere sa trimita Ucrainei avioane de lupta, in timp ce membri ai Congresului american fac presiuni asupra presedintelui Joe Biden sa dea curs solicitarii Ucrainei de a facilita transferul catre aceasta a unor avioane de lupta de productie sovietica aflate in dotarea fortelor aeriene ale unor tari est-europene.

Vorbind in fata presei la Varsovia, premierul Morawiecki a dezmintit de trei ori, raspunzand la tot atatea intrebari, ca Polonia va ceda Ucrainei din avioanele sale MIG-29 in schimbul unor avioane F-16 furnizate de SUA.

”Polonia, in stransa cooperare cu NATO, incearca sa reduca escaladarea” conflictului armat din Ucraina, iar ”Polonia si NATO nu sunt in razboi cu Rusia”, a declarat premierul polonez.

”Nu vom furniza avioane de lupta Ucrainei si cu atat mai putin nu ii vom pune la dispozitie aeroporturile noastre. Oferim deja un ajutor semnificativ in multe alte domenii”, a clarificat Morawiecki.

Si presedintele polonez Andrzej Duda a respins saptamana trecuta orice livrare a unor avioane de lupta pentru Ucraina, avertizand ca ”aceasta ar presupune o ingerinta militara in conflict”.

Alti membri ai guvernului de la Varsovia au declarat ca Polonia nu este de acord cu luarea in mod unilateral a unei asemenea decizii de a oferi avioane de lupta Ucrainei. ”O decizie pentru un ajutor de acest fel trebuie luata la nivelul ansamblului NATO, nu ca o tara sau alta sa ajute singura”, remarca viceministrul de interne polonez Mariusz Kaminski.

In acest timp, membri ai Congresului SUA au insistat luni pe langa administratia presedintelui Joe Biden sa faciliteze transferul imediat al unor avioane de lupta catre Ucraina, pentru a da astfel curs cererii formulate de presedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Astfel, senatorul democrat Bob Menendez a transmis o scrisoare secretarului de stat Antony Blinken si secretarului apararii Lloyd Austin, in care le cere sa se angajeze fata de statele europene care ar dori sa furnizeze Ucrainei avioane de tipul celor aflate deja in dotarea fortelor aeriene ucrainene ca vor primi ajutor pentru a obtine in schimb avioane moderne americane, inclusiv prin credite sau preturi preferentiale.

Apeluri similare au venit si din partea altor congresmeni, precum Tim Ryan si Marcy Kaptur, ambii democrati, sau republicanul Rob Portman.

Comentarii: