externe

Londra avertizeaza: „Rusia planuieste cel mai mare razboi in Europa din 1945 incoace”

Premierul britanic Boris Johnson a declarat sambata ca dovezile sugereaza ca Rusia planuieste „cel mai mare razboi in Europa din 1945 incoace”.

Johnson a declarat intr-un interviu acordat pentru BBC: „Toate semnele arata ca planul a inceput deja, in anumite privinte”.

Serviciile de informatii sugereaza ca Rusia intentioneaza sa lanseze o invazie prin care sa incercuiasca capitala ucraineana Kiev, a subliniat Johnson. „Oamenii trebuie sa inteleaga costul urias in vieti omenesti pe care l-ar putea implica”, a spus el.

Cele mai recente estimari ale guvernului american sugereaza ca intre 169.000 si 190.000 de soldati rusi sunt acum stationati de-a lungul granitei Ucrainei, atat in Rusia, cat si in Belarusul vecin – dar aceasta cifra include si rebelii din estul Ucrainei.

Oficialii occidentali au avertizat in ultimele saptamani ca Rusia s-ar putea pregati sa invadeze in orice moment, dar Rusia a negat afirmatiile, spunand ca trupele efectueaza exercitii militare in regiune.

Intrebat daca o invazie rusa este considerata in continuare iminenta, Johnson a declarat: „Mi-e teama ca asta este ceea ce indica dovezile. Adevarul este ca toate semnele arata ca planul a inceput deja, intr-un anumit sens”.

Primul ministru a declarat ca presedintele american Joe Biden le-a spus liderilor occidentali ca serviciile de informatii au sugerat ca fortele rusesti nu planuiesc sa intre in Ucraina doar dinspre est, prin Donbas, ci si sa vina si din Belarus pentru a ajunge in jurul Kievului.

„Mi-e teama sa spun ca planul pe care il vedem este pentru ceva care ar putea fi cu adevarat cel mai mare razboi din Europa din 1945 incoace, in ceea ce priveste amploarea”, a declarat premierul UK.

Oamenii trebuie sa ia in considerare nu numai potentialele pierderi de vieti ale ucrainenilor, ci si ale „tinerilor rusi”, a adaugat el.

Interviul integral va fi difuzat in emisiunea Sunday Morning de pe BBC One, la ora 09:00 GMT.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Fostul presedinte al R. Moldova, Igor Dodon, pozeaza drept pacifist si „trage sfori” spre Rusia si China

Liderul prorus al celui mai mare partid de opozitie din Republica Moldova, Igor Dodon, a…

6 ore ago

Lituania considera ca Ucraina are dreptul sa atace si tinte din Belarus, daca Rusia plaseaza acolo „obiective militare valide”

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, considera ca, daca Rusia plaseaza obiective militare valide in…

10 ore ago

A fost ucis in puscarie cel mai mare criminal in serie din Canada. El era vinovat pentru moartea a peste 50 de femei

Robert Pickton, cel mai mare criminal in serie din istoria Canadei si care este considerat…

7 ore ago

Grecia prezinta din nou cazul privind returnarea sculpturilor din Partenon de catre British Museum in fata unui comitet al UNESCO

Grecia si-a prezentat cazul privind returnarea sculpturilor Partenonului la o sesiune a unui comitet UNESCO…

10 ore ago

Cateva sute de ieseni au protestat pentru Codrii Iasilor: „Nu vrem sa fie confiscat acest mars de nimeni”

O manifestatie mai putin intalnita in zilele de azi in Romania a avut loc la…

8 ore ago