Lovitura data bugetului pe 2016. PSD vrea marirea cu 10% a salariilor bugetarilor de la 1 decembrie

news

Ziua Nationala a Romaniei ar urma sa le aduca bugetarilor salarii mai mari. Asta daca amendamentul la OUG care privind cresterea salariilor in sistemul medical, propus brusc de PSD si votat de coalitia PSD-UNPR-ALDE, este aprobat maine in plenul Camerei Deputatilor. Cresterea de 10% ar fi o lovitura uriasa pentru bugetul de anul viitor.

Nu avem guvern, dar avem propuneri de majorari salariale. Potrivit HotNews, patridul condus de Liviu Dragnea a depus un amendament in comisiile reunite de Munca din Camera Deputatilor prin care cere cresterea cu 10% a salariilor tuturor bugetarilor de la 1 decembrie 2015. „PSD a venit peste noapte, pe genunchi, fara nicio fundamentare si in cel mai populist mod cu un amendament prin care de la 1 decembrie 2015 cresc toate salariile bugetarilor cu 10%, desi in actul normativ care era discutat se prevedea doar cresterea salariilor in sistemul medical si cel de asistenta sociala cu 25%, masura pe care PNL a si sprijinit-o de altfel. PNL s-a abtinut la votul pentru cresterea otova cu 10% a salariilor din sistemul bugetar pentru ca initiatorii nu au venit cu niciun argument care sa ne asigure ca aceasta crestere este sustenabila si nu doar o noua manevra de campanie electorala a PSD. Am avut in vedere ca la acest moment tara are doar un guvern interimar, ca nu avem inca un proiect de buget pe 2016 trimis in Parlament, ca nu avem o lege a salarizarii unitare si niciun acord cu institutiile financiare internationale”, a precizat deputatul Claudia Boghicevici (PNL), membru in comisia de munca.

Potrivit calculelor prezentate de Claudia Boghicevici, impactul asupra bugetului daca se aplica aceasta crestere de 10% va fi de 2,2 miliarde de lei in 2016. Ceea, ce, impreuna cu cresterile de salarii deja aprobate in sistemul sanitar si in educatie, ar duce la o crestere a deficitului bugetului de stat de 0,7% din PIB, scrie hotnews.com.

„Este vorba de aceeasi crestere salariala prevazuta in legea salarizarii unitare si care datorita realitatilor socio-politice nu mai poate fi adoptata in parlament la timp pentru a se aplica din luna decembrie. In baza calculelor Ministerului de Finante, am introdus acest amendament.”, spune deputatul Adrian Solomon, autorul acestui amendament.

Insa, potrivit unor surse, Ministerul a spus ca nu exista acesti bani. „Nu stiu cine reprezinta ministerul de finante in viziunea dvs. E o neintelegere, nu este vorba de 5 miliarde cum a zis doamna (reprezentantul MF la sedinta comisiei – n.r.) ci este vorba de 1,5 maxim 1,8 mld in urma calculelor care se vor face si sunt acesti bani prevazuti pentru bugetul viitor”, a mai spus Solomon, potrivit sursei citate.

Amendamentul a fost introdus de Adrian Solomon si a fost votat de colegii sai din Coalitie. „Nu e timp fizic si conform procedurilor legale ca un nou guvern sa propuna aceasta lege sa prinda 1 decembrie asfel incat sa se poata aplica. Daca nu se aplica de la 1 decembrie, de la 1 ianuarie nu este cazul, pentru ca legea responsabilitatii fiscale zice ca in an electoral nu ai voie sa dai mariri salariale. Legea trebuie sa fie in vigoare la 1 decembrie si sa poata fi fundamentat bugetul pe noile decizii”, a mai spus Solomon.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: