Lovitura de gratie pentru Toader. CSM intoarce armele si cere imperios abrogarea OUG 7

news

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât transmiterea unei solicitări către Guvernul României în vederea abrogării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.7/2019, cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii.

Decizia a fost adoptata cu o larga majoritate: de 12 voturi, in timp ce doar trei membri au votat contra, iar altul s-a abtinut, se arata intr-un comunicat al CSM.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat transmiterea unei solicitari catre Guvernul Romaniei in vederea abrogarii Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.7/2019, cu exceptia dispozitiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizarii Consiliului Superior al Magistraturii”, se arata in solutia postata pe ordinea de zi solutionata a sedintei plenului Consiliului Superior al Magistraturii de luni.

Premierul Viorica Dancila a declarat, luni, ca nu se va renunta la OUG 7 care a schimbat legile justitiei, desi unele lucruri care au creat nemultumire, daca sunt bine argumentate, ar putea fi modificate. ”Vreau sa vad care sunt punctele care a creat aceasta nemultumire”, a mai spus premierul.

”Ceea ce vreau sa subliniez este ca nu vom renunta la ordonanta (OUG 7/2019 – n.r). Am vazut iesiri in spatiul public care solicitau sa sa renuntam la aceasta ordonanta in totalitate. Am spus intotdeauna ca dam dovada de flexibilitate, dar asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam si la lucrurile bune din dorinta onora de a face acest lucru. Mai vreau sa spun un lucru legat de acest aspect: poate unele lucruri nemultumesc, argumentate, ele pot fi schimbate si cred ca dialogul este foarte important”, a declarat, luni, premierul Viorica Dancila.

Aceasta a spus ca inainte de adoptarea actului normativ consultarea s-a facut de catre ministrul Justitiei cu cei din sistem, iar implicarea premierului vine doar dupa ce s-au exprimat numeroase nemultumiri.

”O sa ma intrebati de ce acum dialogul si nu inainte. Eu cred ca inainte, dialogul tine de ministrul de resort. Primul ministru poarta acest dialog atunci cand in spatiul public apar nemultumiri si este nevoie de interventia primului ministru. Eu am inteles ca domnul ministru a avut discutii, vom vedea acum la aceasta reuniune in ce au constat aceste discutii. Mai mult decat atat, spunem ca justitia trebuie sa fie puternica in Romania si sunt de acord cu acest aspect. Justitia trebuie sa fie independenta si puternica, dar, in acelasi timp, fiecare cetatean al Romaniei trebuie sa respecte legile”, a mai spus Viorica Dancila.

Aceasta a continunat afirmand ca doreste sa vada ”care sunt punctele care a creat aceasta nemultumire”.

”Nu cred ca primul ministru trebuie sa discute legat de orice ordonanta pe diferite domenii, aspecte din ordonanta respectiva. Cred ca acest lcuru este atributul ministrului de resport. (…) Timpul nu ar permite primului-ministru sa discute pe fiecare act normativ, pe fiecare domeniu. Eu cred ca acest lucru este atributul ministrului de resort, iar discutia de astazi cu magistratii este ca urmare a nemultumirilor pe care le-am vazut in spatiul public. Langa mine va fi si ministrul Justitiei si vom vedea care sunt punctele care a creat aceasta nemultumire”, a precizat Viorica Dancila.

Premierul Viorica Dancila a invitat reprezentantii asociatiilor de magistrati si ai CSM, luni, la ora 15.30, la Palatul Victoria, la discutii privind legile justitiei.

Asociatia “Forumul Judecatorilor din Romania”, Asociatia ”Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor” si Asociatia ”Initiativa pentru Justitie” au precizat ca independenta justitiei nu se negociaza si ca orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia initiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura solutie aflata in acest moment la indemana legiuitorului fiind abrogarea imediata si in integralitate a actului normativ in cauza.

Cele trei asociatii au facut apel la CSM sa nu trimita reprezentanti la discutia propusa de catre premierul Viorica Dancila.

Mai mult despre: ,

Comentarii: