„Lovitura de stat este in plina desfasurare”. Un fost consilier prezidential cere interventia procurorilor

analize

Decretul presedintelui Romaniei nu a fost publicat in Monitorul Oficial nici sambata dimineata, desi vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, anuntase ca va aparea astazi. Sebastian lazaroiu, fost consilier prezidential, cere interventia procurorilor.

„E ora 9:45 si lovitura de stat de la Monitorul Oficial e in plina desfasurare. Presupun ca procurorii isi fac siesta dupa Sarbatori, altfel nu inteleg cum poate fi tolerat abuzul asta.

E vorba de un decret de numire a generalului Ciuca, semnat de seful CSAT, pe care mafiotul din Teleorman il blocheaza la MO, pentru o spaga uriasa de la olandezi”, a scris Sebastian Lazaroiu pe Facebook.

„In 70 de ani de existenta, prin NATO s-au perindat probabil multe guverne de idioti, dar cred ca e prima oara cand aia aud ca tipografia oficiala a statului blocheaza numirea sefului Armatei. Ganditi-va cum se vede asta de la Washington, Moscova si Bruxelles, la o luna de la actul de agresiune/ razboi al Rusiei impotriva vecinului (si oarecum aliatului) de la Kiev.

‘Stat capturat’ de mafioti, ca sa fur o expresie pe care am vazut-o la Remus Pricopie acum cateva minute. Au pe mana Monitorul Oficial si fac ce vor cu el. Ce se intampla acum e un precedent extrem de periculos: ganditi-va ca, prin OUG, un guvern preia Monitorul si apoi refuza sa publice rezultatul unei motiuni de cenzura. Stat capturat de mafioti. Ca sa nu ne mai miram ca propaganda lui Putin e asa de fericita si o propune pe sluga mafiotului-sef drept ‘Omul Anului’”, a comentat si jurnalistul Mircea Marian pe Facebook.

Presedintele Klaus Iohannis atrage atentia ca publicarea decretelor, acte prevazute de Constitutie, in Monitorul Oficial „nu poate fi blocata sau cenzurata de institutiile cu atributii in aceasta procedura”. „Presedintele Romaniei atentioneaza ca intarzierea publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Decretului nr. 1331/2018 referitor la prelungirea mandatului sefului Statului Major al Apararii si, implicit, impiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecinte si atrage raspunderea juridica a tuturor persoanelor implicate”, transmite Administratia Prezidentiala.

„Imediat dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, Decretul Presedintelui Romaniei nr. 1331/2018, prin care s-a prelungit mandatul sefului Statului Major al Apararii, a fost transmis, in conditiile Legii nr. 202/1998, secretarului general al Camerei Deputatilor, in vederea publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei”, se arata intr-un comunicat de presa transmis, vineri seara, de Administratia Prezidentiala.

Conform aceleiasi surse, Monitorul Oficial al Romaniei este publicatia oficiala a statului roman, in care se publica actele prevazute de Constitutie, de Legea nr. 202/1998, precum si de alte acte normative.

„Publicarea decretelor, acte prevazute de Constitutie, nu poate fi blocata sau cenzurata de institutiile cu atributii in aceasta procedura. Presedintele Romaniei atentioneaza ca intarzierea publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Decretului nr. 1331/2018 si, implicit, impiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecinte si atrage raspunderea juridica a tuturor persoanelor implicate”, mai scrie in comunicat.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, vineri, ca CSAT nu a aprobat propunerea ministrului Apararii pentru seful Armatei, situatie care a fost generata de incompetenta PSD. Presedintele a anuntat ca a semnat decretul de prelungire a mandatului de sef al Statului Major General al Armatei pentru generalul Nicolae Ciuca.

Ministrul Apararii, Gabriel Les, a declarat, intr-o interventie telefonica la Digi24, ca presedintele Klaus Iohannis i-a spus ca propunerea pentru postul de sef al Statului Major al Armatei este nelegala, insa nu si de ce. Les a mai declarat ca nu stie care a fost argumentul legal pentru prelungirea mandatului generalului Ciuca, atat timp cat legea spune ca aceasta se face la propunerea ministrului Apararii, cu avizul premierului.

Premierul Viorica Dancila a declarat, la inceputul sedintei de Guvern, ca decretul semnat de catre presedintele Klaus Iohannis pentru prelungirea mandatului sefului Statului Major al Armatei este nelegal si creeaza premisele unui conflict juridic de natura constitutionala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: