Lovitura de stat militara in Myanmar. Au fost arestati presedintele si prim-ministrul. Stare de urgenta timp de un an

externe

Armata din Myanmar a declarat luni stare de urgenta pe o perioada de un an si a numit un general presedinte interimar dupa arestarea liderei de facto a guvernului, Aung San Suu Kyi, a presedintelui Win Myint, a altor oficiali din Liga Nationala pentru Democratie (LND), dar si din alte partide mai mici, intr-un raid militar organizat inaintea zorilor, informeaza AFP si dpa, citate de Agerpres.

Aceasta decizie este necesara pentru a pastra ‘stabilitatea’ statului, au anuntat militarii intr-o declaratie la postul de televiziune al armatei.

Noul presedinte interimar este Myint Swe, care detinea functia de vicepresedinte inaintea loviturii de stat. Seful fortelor armate, Min Aung Hlaing, va controla autoritatile, potrivit canalului Myawaddy News, informeaza EFE.

”Actiunile armatei sunt actiuni care pun tara din nou sub dictatura. Le cer oamenilor sa nu accepte acest lucru, sa raspunda si sa protesteze din toata inima la lovitura de stat comisa de armata”, indica NLD intr-o declaratie in numele lui Aung San Suu Kyi.

Telecomunicatiile si accesul la internet continua sa fie grav perturbate, singurul canal de comunicare functional fiind cel al armatei.

Potrivit unui jurnalist AFP, militarii au preluat luni dimineata controlul asupra primariei din Yangon (cel mai mare oras din Myanmar, capitala pana in 2006). Cinci camioane militare au patruns in incinta primariei.

Militarii au acuzat Comisia Electorala ca nu a remediat ‘neregulile enorme’ produse, potrivit acestora, in timpul alegerilor legislative din noiembrie, castigate detasat de partidul liderei Aung San Suu Kyi. Militarii sustin ca au identificat milioane de cazuri de frauda, printre care voturi din parte a mii de alegatori centenari sau minori si au cerut publicarea listelor electorale pentru a fi verificate.

Armata denunta de mai multe saptamani nereguli in desfasurarea alegerilor legislative din noiembrie. Partidul condus de castigatoarea Premiului Nobel pentru Pace din 1991, Aung San Suu Kyi – criticata pe scara larga la nivel international pentru modul de gestionare a crizei musulmanilor rohingya dar care continua sa se bucure de sprijinul majoritatii populatiei -, a castigat fara drept de apel alegerile din noiembrie, obtinand 83% din cele 476 de mandate.

Sub pretextul pandemiei de COVID-19, alegerile ‘nu au fost nici libere si nici corecte’, a acuzat saptamana trecuta intr-o conferinta de presa purtatorul de cuvant al armatei, Zaw Min Tun.

La conferinta de presa de martea trecuta, purtatorul de cuvant al armatei nu a exclus o preluare a controlului de catre militari care sa gestioneze ceea ce a calificat ca fiind o criza politica.

Temerile au crescut miercuri dupa ce generalul Min Aung Hlaing, cel mai puternic om din Myanmar, a declarat ca, in anumite circumstante, Constitutia ar putea fi ‘revocata’.

Peste 12 ambasade, inclusiv cea a SUA si Delegatia UE, au cerut vineri Myanmarului sa „adere la standardele democratice”, alaturandu-se ONU intr-un cor al ingrijorarii internationale fata de o posibila lovitura de stat.

Junta militara a condus tara in perioada 1962 – 2011. In 2011, junta a fost dizolvata si a inceput o perioada de tranzitie controlata spre democratie. Alegerile din noiembrie au fost cel de-al doilea scrutin general dupa 2011. Armata detinea insa controlul asupra a trei ministere cheie (Internele, Apararea si Frontierele).

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: