Lovitura devastatoare din partea Comisiei de la Venetia. Cuplul de borfasi este in corzi, modificarile la legile justitiei sunt respinse

politica

Comisia de la Venetia a emis, vineri, o opinie preliminara in legatura cu modificarile la cele trei legi ale justitiei din Romania, formuland o serie de recomandari, intre care mentinerea rolului presedintelui Romaniei si al CSM in numirea/revocarea procurorilor de rang inalt, renuntarea la schema de pensionare anticipata a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor sefi sa invalideze, ca neintemeiate, solutiile procurorilor. Exepertii Comisiei de la Venetia considera ca noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesiva asupra judecatorilor si procurorilor, subminand independenta sistemului judiciar si a membrilor sai.

Comisia de la Venetia isi exprima preocuparea deosebita cu privire la procedurile de numire si revocare a procurorilor-sefi, limitarea libertatii de exprimare a magistratilor si noile dispozitii referitoare la raspunderea magistratilor, precum si in legatura cu noua directie pentru investigarea infractiunilor magistratilor, precum si prevederi care ar putea slabi rolul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca garant al independentei judecatoresti.

In opinia preliminara, Comisia face o serie de recomandari catre autoritatile de la Bucuresti, intre care sa reexamineze sistemul de numire, respectiv revocare a procurorilor de rang inalt, pentru a asigura conditiile unei proceduri obiective, prin mentinerea rolului institutiilor avute de Presedinte si de CSM, astfel incat sa echilibreze influenta ministrului justitiei, scrie news.ro.

O alta recomandare este eliminarea sau definirea mai buna a prevederilor care permit procurorilor superiori sa invalideze, ca neintemeiate, solutiile date de procurori.

Expertii Comisiei de la Venetia propun si eliminarea restrictiei propuse privind libertatea de exprimare a judecatorilor si procurorilor.

Alte recomandari ale Comisiei vizeaza: modificarea dispozitiilor privind raspunderea financiara a magistratilor astfel incat sa se asigure ca actiunea in despagubire are loc numai dupa stabilirea raspunderii magistratului de catre CSM in cadrul procedurii disciplinare; reexaminarea, in vederea unei mai bune precizari a acestora, a motivelor revocarii membrilor CSM; eliminarea posibilitatii de a revoca membrii CSM; renuntarea la schema de pensionare anticipata propusa, cu exceptia cazului in care se poate constata ca nu va avea un impact negativ asupra functionarii sistemului.
Potrivit autoritatilor romane, aceste proiecte vizeaza sporirea eficientei si responsabilitatii judiciare si consolidarea independentei judecatorilor, prin separarea carierei judecatorilor si a procurorilor.

Expertii Comisiei de la Venetia considera ca aceste legi ar „submina probabil” independenta judecatorilor si procurorilor romani si increderea publicului in sistemul judiciar.

Avizul preliminar ia nota de actualul „climat politic tensionat, puternic influentat de rezultatele eforturilor tarii de combatere a coruptiei”. Comisia de la Venetia sesizeaza presiunile si intimidarea judecatorilor si procurorilor, inclusiv politicieni de rang inalt si campanii mediatice. Organismul de experti recunoaste, de asemenea, presupusele cazuri de abuz de putere din partea magistratilor romani, in special a procurorilor, ceea ce conduce la indoieli cu privire la metodele utilizate pentru combaterea coruptiei, precum si la preocuparile legate de legaturile dintre institutiile judiciare si serviciile de informatii.

Mentionand ca au fost aduse imbunatatiri in urma criticilor si a unor decizii ale Curtii Constitutionale, Comisia avertizeaza ca in continuare noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesiva asupra judecatorilor si procurorilor, subminand independenta sistemului judiciar si a membrilor sai.

Impreuna cu masurile de pensionare anticipata, proiectul de lege ar putea afecta negativ eficienta si calitatea sistemului judiciar, cu consecinte negative asupra luptei impotriva coruptiei, arata comisia.

In conformitate cu procedura de avizare preliminara in cazuri urgente, Comisia de la Venetia a autorizat raportorii sa emita avizul si sa il transmita autoritatilor romane, dupa consultarea Biroului. Se asteapta ca Avizul fara modificari sa fie aprobat la reuniunea plenara a Comisiei de la Venetia din 2018. In timpul acestei sesiuni, Comisia de la Venetia va adopta, de asemenea, un alt aviz privind amendamentele la Codul Penal si Codul de Procedura Penala din Romania, asa cum a solicitat Comitetul de Monitorizare al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: