Lovitura dura pentru Rusia in „razboiul GAZELOR”: Europa sprijina Azerbaidjanul pentru o noua ruta a gazelor

pagina verde

Rusia este pe cale sa piarda „lupta gazului” in fata Azerbaidjanului. La Baku a avut loc, recent, intalnirea „Consiliului Consultativ pentru Coridorul Sudic al Gazului”.

Aceasta intalnire a atras numerosi inalti oficiali europeni, printre care si Federica Mogherini, comisarul UE pentru Afaceri Externe si Maros Sefcovic, vicepresedintele Comisiei Europene.

Proiectul discutat da semne ca se va realiza. In aceeasi zi de luni, 29 februarie, Vladimir Putin s-a intalnit la Moscova cu Alexey Miller, seful Gazprom, ei discutand pe aceeasi tema aflata si pe masa intalnirii de la Baku: livrarea de gaze catre Europa, scrie Blitz. Informatii pe marginea subiectului au difuzat si Euractiv si Trend.

„The Southern Gas Corridor” prevede transportul a 10 miliarde de metri cubi de gaz azer din Marea Caspica catre Europa, trecand prin Turcia si Georgia.

E clar ca Moscova este nelinistita din cauza avantajului vizibil luat de „Coridorul Sudic al Gazului” si din cauza concurentei gazului din Azerbaidjan pe pietele europene. Mai mult, doua proiecte ale Gazprom, „South Stream” si „Turkish Stream” au esuat.

Dupa intalnirea cu Putin, Miller a spus ca noul program de livrare a gazului spre Europa sudica este legat de proiectul ITGI Poseidon, care prevede livrarea prin marile Greciei, spre Italia. Aceasta, practic, a fost ideea Azerbaidjanului dar faptul ca Rusia priveste din nou catre acesta ruta arata viziunea azerilor si intaietatea in demararea proiectului lor.

Nu este clar inca daca proiectul Poseidon va fi continuatorul Turkish Stream sau South Stream si daca va fi un competitor direct pentru proiectul azer. Proiectul Poseidon a cazut anul trecut cand TAP (Trans Adriatic Pipeline), a reununtat la aceasta ruta.

Moscova are si un alt motiv pentru care sa fie suparata din cauza intalnirii de la Baku: mult asteptatele livrari catre China, care sa atenueze rezultatele slabe din Europa, au inca slabe sanse de reusita din cauza lipsei infrastructurii de transport.

Azerbaidjan mai are un avantaj: asigurarea finantarii proiectului. Dupa cum a spus ministrul Energiei din aceasta tara, pana in mai vor fi clare toate sursele de finatare, lucru confirmat si de institutiile eroppene.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: