Lovitura fatala pentru oligarhii si bogatasii Rusiei. Presedintele Elvetiei anunta ca „foarte probabil” vor fi inghetate activele rusesti din aceasta tara

externe

Presedintele elvetian Ignazio Cassis a declarat duminica ca este „foarte probabil” ca Elvetia neutra sa urmeze luni Uniunea Europeana (UE) in sanctionarea Rusiei si sa decida inghetarea activelor rusesti din tara alpina.

Cassis, intervievat la televiziunea publica elvetiana de limba franceza, a declarat ca cei sapte membri ai Consiliului Federal se vor reuni luni si vor analiza recomandarile facute de departamentele de finante si economie, informeaza Reuters.

Intrebat daca Elvetia – un centru financiar important si un centru de tranzactionare a marfurilor – va urma UE in ceea ce priveste inghetarea activelor rusesti, el a spus: „Este foarte probabil ca guvernul sa decida maine sa faca acest lucru, dar nu pot anticipa decizii care nu au fost luate inca”.

Doi miliardari rusi, Mihail Fridman si Oleg Deripaska, au facut apel la incetarea conflictului declansat de asaltul presedintelui Vladimir Putin asupra Ucrainei, Fridman calificandu-l drept o tragedie pentru populatia ambelor tari, anunta Reuters.

Miliardarul Fridman, care s-a nascut in vestul Ucrainei, a declarat intr-o scrisoare adresata personalului ca razboiul a creat o prapastie intre cele doua popoare slave din estul Rusiei si Ucrainei, care sunt frati de secole.

„M-am nascut in vestul Ucrainei si am trait acolo pana la varsta de 17 ani. Parintii mei sunt cetateni ucraineni si locuiesc in Lviv, orasul meu preferat”, a scris Fridman in scrisoare, din care Reuters a vazut extrase.

„Dar mi-am petrecut, de asemenea, o mare parte din viata ca cetatean al Rusiei, construind si dezvoltand afaceri. Sunt profund atasat de popoarele ucrainean si rus si vad conflictul actual ca pe o tragedie pentru ambele.”

Miliardarul rus, Oleg Deripaska, a folosit o postare pe Telegram pentru a face apel la inceperea discutiilor de pace „cat mai repede posibil”.

„Pacea este foarte importanta”, a declarat Deripaska, care este fondatorul gigantului rus al aluminiului Rusal (RUAL.MM), la care inca mai detine o participatie prin intermediul actiunilor pe care le detine la compania-mama En+ Group.

La 21 februarie, Deripaska a declarat ca nu va exista un razboi.

Washingtonul a impus sanctiuni impotriva lui Deripaska si a altor rusi influenti din cauza legaturilor lor cu Putin, dupa presupusul amestec al Rusiei in alegerile americane din 2016, pe care Moscova il neaga.

Asa-numitii oligarhi rusi, care au exercitat candva o influenta semnificativa asupra presedintelui Boris Eltin in anii 1990, se confrunta cu un haos economic dupa ce Occidentul a impus sanctiuni severe Rusiei din cauza invaziei lui Putin in Ucraina.

Putin, dupa ce s-a consultat cu consiliul sau de securitate format din inalti oficiali, a declarat ca a ordonat operatiunea militara speciala pentru a proteja oamenii, inclusiv cetatenii rusi, de „genocid” – o acuzatie pe care Occidentul o numeste propaganda nefondata.

Biroul presedintelui ucrainean a declarat ca negocierile dintre Kiev si Moscova vor avea loc la granita dintre Belarus si Ucraina.

„Aceasta criza va costa vieti si va afecta doua natiuni care au fost frati timp de sute de ani”, a declarat Fridman.

„Desi o solutie pare infricosator de indepartata, nu pot decat sa ma alatur celor a caror dorinta arzatoare este ca varsarea de sange sa ia sfarsit. Sunt sigur ca partenerii mei imi impartasesc punctul de vedere.”

Unul dintre partenerii pe termen lung ai lui Fridman, Pyotr Aven, a participat saptamana trecuta la o intalnire la Kremlin cu Putin si alti 36 de oameni de afaceri rusi importanti, a declarat Kremlinul.

Un alt miliardar moscovit a declarat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, ca razboiul va fi o catastrofa.

„Va fi o catastrofa in toate sensurile: pentru economie, pentru relatiile cu restul lumii, pentru situatia politica”, a spus miliardarul.

Miliardarii care s-au adunat joi la Kremlin pentru o intalnire cu Putin au ramas tacuti, a spus el.

„Oamenii de afaceri inteleg foarte bine consecintele. Dar cine cere parerea mediului de afaceri in legatura cu acest lucru?”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: