Lovitura neasteptata a lui Kelemen Hunor. Seful UDMR se disociaza de Dragnea si Tariceanu in conflictul declansat cu Comisia Europeana

politica

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a pledat marti pentru dialog cu oficialii Comisiei Europene, adaugand ca nu crede ca acestia sunt dezinformati pe tema Legilor Justitiei.

Intrebat daca institutiile europene sunt dezinformate in privinta Legilor Justitiei din Romania, el a raspuns: „Nu cred ca sunt dezinformati, eventual o discutie in plus nu strica niciodata si acest lucru trebuie purtat de premier, de ministrul Justitiei, de cei care sunt in Guvern, de liderii Parlamentului, de cei doi presedinti, si am inteles ca in Parlamentul European va fi o zi de dezbatere. Cred ca merge premierul, merge ministrul Justitiei si va sustine pozitia Romaniei”.

El a precizat ca aceasta tema nu a fost discutata in sedinta de marti a grupurilor parlamentare UDMR.

„Din punctul meu de vedere, orice modificare care starneste emotii si dezbateri polemice, inclusiv cu Comisia, trebuie discutata institutional, cu Comisia si cu cei responsabili”, a adaugat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Comisia Europeana a transmis saptamana trecuta ca este ingrijorata in legatura cu evolutiile recente din Romania si a cerut Parlamentului de la Bucuresti sa reconsidere modificarile din Justitie.

„Urmarim cu ingrijorare evolutiile recente din Romania. Independenta sistemului judiciar romanesc si capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Romanii puternice in cadrul Uniunii Europene”, se arata intr-o declaratie comuna a presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si a prim-vicepresedintelui Frans Timmermans.

Ulterior, presedintele Camerei Deputatilor si al PSD, Liviu Dragnea, si presedintele Senatului si al ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, au transmis o scrisoare comuna oficialilor Comisiei Europene, in care au aratat, printre altele, ca sunt ingrijorati cu privire la „modul incorect” in care a aceasta a fost informata „in ceea ce priveste transparenta dezbaterii pe tema Justitiei din Romania”.

In document, Dragnea si Tariceanu au explicat ca elaborarea si examinarea textelor de lege s-a facut cu respectarea exigentelor constitutionale si ca au fost avute in vedere recomandarile Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare cu privire la independenta si reforma sistemului judiciar.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: