Lovitura pentru Coalitia PSD-PNL. Reporteri fara Frontiere ii cere lui Iohannis sa respinga legea privind protectia avertizorilor de integritate

news

Organizatia Reporteri fara Frontiere afirma ca presedintele Klaus Iohannis ar trebui sa respinga legea privind protectia avertizorilor de integritate, iar institutiile UE sa condamne incalcarea Directivei privind avertizorii.

Reporteri fara Frontiere a publicat, vineri, un mesaj pe Twitter pe tema adoptarii de catre Romania a noii legi privind protectia avertizorilor in interes public, potrivit Active Watch.

„Romania: O noua lege le retrage avertizorilor dreptul de a se adresa direct presei si ii obliga la un termen de 3 luni inainte de a le dezvalui informatii. Presedintele Klaus Iohannis trebuie sa respinga legea iar institutiile UE sa condamne incalcarea Directivei privind avertizorii!”, arata Reporteri fara Frontiere, citata de news.ro.

Procurorul-sef al Parchetului European (EPPO) Laura Codruta Kovesi a anuntat ca ia in calcul posibilitatea sesizarii Comisiei Europene pentru activarea mecanismului de conditionarea a fondurilor europene de statul de drept in Romania din cauza modului in care a fost transpusa directiva privind avertizorii de integritate. Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, o propunere legislativa care transpune o directiva europeana in acest sens.

„Pe baza analizei preliminare a legii si, in special, a modificarilor aduse proiectului de lege pe 28 iunie 2022, chiar inainte de adoptarea acesteia de catre plen, procurorul-sef european evalueaza daca unele dintre aceste dispozitii ar fi contrare Directivei privind protectia avertizorilor de integritate si ar reprezenta un pas inapoi in raport cu nivelul actual de protectie, stabilit de legislatia nationala inca din 2004”, a precizat Kovesi, intr-un comunicat de presa al EPPO.

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a depus, joi, o informare adresata vicepresedintei Comisiei Europene, Vera Jourova, comisarul pentru justitie, cu privire la macelarirea legii de protejare a avertizorilor de integritate de catre coalitia PSD-PNL-UDMR.

„In loc sa transpuna in legislatie o directiva europeana care protejeaza avertizorii de integritate, coalitia PSD-PNL-UDMR in frunte cu Laura Vicol, avocata interlopilor si sefa pusa de PSD la Comisia Juridica, a ciopartit legea”, arata comunicatul de presa al partidului.

Citeste si: G4Media: Ciolacu i-a dat ordin lui Vicol sa distruga legea avertizorului de integritate. Vicol, reactie nervoasa: „Toata lumea s-a invatat sa dea in Vicol, nu e in regula”

Comentarii: