Lovitura pentru Kremlin. Armenia paraseste OTSC, alternativa la NATO infiintata de Rusia in spatiul ex-sovietic

externe

pashinian

Armenia se va retrage din Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC), a declarat miercuri premierul Nikol Pashinyan, citat de agentia Anadolu.

„Vom parasi (OTSC), credeti ca ne sperie? Totul este in regula pentru noi, vom decide cand vom pleca. Care credeti ca este urmatorul pas, putem sa ne intoarcem? Nu va faceti griji”, a spus Pashinyan ca raspuns la o intrebare adresata de un deputat al opozitiei in parlament.

„S-a dovedit ca membrii aliantei nu-si indeplinesc obligatiile contractuale, ci planuiesc un razboi impotriva noastra impreuna cu Azerbaidjanul”, a spus el.

OTSC, infiintata in 2002, este formata din sase state post-sovietice – Armenia, Belarus, Kazahstan, Kargazstan, Rusia si Tadjikistan.

Pashinyan a acuzat OTSC ca nu a intervenit dupa ce tara sa a fost atacata de Azerbaidjanul vecin in 2022. El a mai spus ca fortele ruse de mentinere a pacii au esuat in regiunea separatista Nagorno-Karabah anul trecut, cand Azerbaidjanul a lansat o ofensiva care a provocat exodul in masa al celor 100.000 de locuitori de etnie armeana.

Ca urmare, Armenia a promis ca isi va „ingheta” calitatea de membru al aliantei, isi va rechema reprezentantii si nu va contribui financiar la bugetul acesteia. Moscova a insistat ca Erevanul va fi „obligat” sa isi plateasca oricum cotizatiile.

In schimb, guvernul lui Pashinyan a organizat exercitii comune cu fortele americane, a cerut ajutorul Occidentului pentru a-si consolida democratia si chiar a dat de inteles ca ar putea intr-o zi sa incerce sa adere la UE.

Cu toate acestea, potrivit lui Vasif Huseynov, de la centrul de reflectie AIR Center din Azerbaidjan, dependenta economica continua a Armeniei de Rusia inseamna ca „iesirea sa completa din orbita Moscovei nu pare realista” in acest moment. Rusia detine monopolul asupra unor parti cheie ale comertului cu Armenia, precum si asupra energiei si infrastructurii sale.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: