Lovitura pentru Kremlin, Kazahstan se apropie de NATO. Protocol de cooperare in domeniul informatiilor militare cu Turcia, tara NATO. Prevederi care dau dureri de cap Moscovei

externe

Kazahstanul a aprobat un protocol de extindere a cooperarii in domeniul informatiilor militare cu Turcia. Turcia este tara NATO, in timp ce Kazahstan face parte dintr-o alianta politico-militara infiintata de Rusia, Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva (CSTO), o alianta de state ex-sovietice.

„Protocolul anexat dintre guvernele kazah si turc privind cooperarea in domeniul informatiilor militare, care a fost semnat la Ankara la 10 mai 2022, este aprobat”, a declarat guvernul kazah, citat de KazTAG, intr-o rezolutie din 10 august, informeaza Caspian News.

Documentul, deja in vigoare, se refera la cooperarea in domeniul informatiilor militare in trei domenii.

„Partile vor coopera in urmatoarele domenii: 1) schimbul reciproc de informatii militare si evaluari ale expertilor in probleme de actualitate; 2) monitorizarea evolutiei situatiei politico-militare intr-o regiune (tara) care reprezinta o amenintare la adresa securitatii celor doua state; si 3) schimbul reciproc de informatii despre organizatiile teroriste internationale si alte organizatii care reprezinta o amenintare la adresa securitatii lor”, se arata in protocol.

In timpul unei vizite de stat a presedintelui kazah Kasym-Zhomart Tokayev in Turcia, la 10 mai, s-a convenit sa se impulsioneze relatiile kazah-turce la nivelul unui „parteneriat strategic” extins.

Vizita lui Tokayev a avut loc dupa ce Turcia a incercat sa joace un rol diplomatic activ in rezolvarea tulburarilor care au izbucnit in Kazahstan in ianuarie din cauza unei cresteri bruste a pretului la combustibil.

In marja vizitei, ministrul kazah al apararii Ruslan Zhaksylykov si omologul sau turc Hulusi Akar au purtat, de asemenea, discutii si au discutat despre modalitatile de consolidare a cooperarii bilaterale in domeniul apararii, precum si despre chestiuni de securitate regionala.

Akar a subliniat importanta extinderii cooperarii turco-kazahe in domeniul apararii pentru a include exercitii militare comune si industria de aparare. Cei doi ministri ai apararii au discutat, de asemenea, despre cooperarea in domeniul instruirii trupelor si al stiintei militare.

Referindu-se la probabilitatea unui ajutor militar turc pentru Kazahstan „in cazul unor eventuale ostilitati”, ministrul adjunct al apararii kazah, Sultan Kamaletdinov, a declarat ca „exista posibilitatea unei destabilizari, mai ales in interiorul tarii. Dar, in acelasi timp, trebuie sa retinem ca cooperarea internationala se desfasoara cu toate statele, nu doar cu Turcia… Adica cu toate statele, inclusiv cu cele care nu se invecineaza cu Kazahstanul”.

Turcia si Kazahstan au convenit sa stimuleze cooperarea politica, economica, comerciala si in domeniul apararii in cadrul unui memorandum comun semnat la 10 mai. Cele doua tari au semnat, de asemenea, 15 acorduri care acopera industria de aparare, serviciile de informatii militare, comertul si agricultura.

La 11 mai, compania nationala Kazakhstan Engineering si compania Turkish Aerospace (TUSAS) au semnat un acord prin care au aprobat productia comuna de drone Anka in Kazahstan.

In conformitate cu acordul, partea turca va transfera tehnologie si va instrui personal pentru intretinerea si repararea dronelor Anka care vor fi utilizate de fortele armate kazahe, se arata in raport.

„Kazahstanul va deveni prima tara straina care va lansa productia de drone Anka”, a adaugat acesta.

La 27 iunie, presedintele kazah Kasym-Zhomart Tokayev a purtat discutii cu un membru al consiliului de administratie al Koc Holding din Turcia, Ali Koc, pentru a discuta despre implementarea unor proiecte comune in domeniul apararii. Tokayev a mentionat in timpul intalnirii ca cooperarea cu Turcia este de „o importanta deosebita” pentru Kazahstan si a promis sprijin pentru investitorii care lucreaza in tara din Asia Centrala.

Militarii kazahi au participat la exercitiul militar Efes-2022 din Izmir, in Turcia, care a avut loc in perioada 28 mai – 9 iunie, alaturi de omologii lor din aproximativ 40 de tari.

Mai mult despre:

Comentarii: