„Lovitura pentru mafia padurilor”. Un TIR de 50.000 de euro, confiscat pentru transport multiplu de lemn. Victorie a activistului Tiberiu Bosutar

news

Un TIR in valoare de 50.000 de euro a fost confiscat de Politia Judeteana Suceava dupa ce a fost depistat transportand ilegal material lemnos. S-a confiscat o cantitate de aproape 53 de mc de cherestea. Totul ca urmare a sesizarilor a activistului de mediu Tiberiu Bosutar.

Sambata, in urma sesizarii lui Bosutar, pe DN 2 E pe traseul Cornu Luncii – Sasca Noua s-a deplasat patrula Politiei Suceava din cadrul SPR 7 Malini, fiind identificat ansamblul in stationare in parcarea aflata in satul Sasca Noua, comuna Cornu Luncii. A fost verificat in baza de date SUMAL prin dispecerul de serviciu al Politiei municipiului Falticeni reiesind ca acesta transporta cantitatea de 52,95 mc in baza unui aviz de insotire ce indica locul de incarcare a materialului lemnos ca fiind localitatea Frasin.

Din verificarile efectuate prin comparatie cu ruta parcursa si kilometrajul indicat la bordul vehiculului au rezultat neconcordante, fapt pentru care ansamblul rutier a fost condus la Ocolul Silvic Malini pentru continuarea cercetarilor.

In acest sens a fost solicitat sprijinul lucratorilor din cadrul I.S.C.V.R. Suceava si din cadrul Ocolului Silvic Malini pentru a verifica ansamblul rutier in cauza conform competentelor. De asemenea s-a solicitat sprijinul Biroului pentru Combaterea Delictelor Silvice din cadrul IPJ Suceava si al Garzii Forestiere Suceava pentru efectuarea unui control la sediul unitatii titulare a transportului din comuna Vama. Ca urmare a verificarilor efectuate s-a constatat ca a fost realizat un transport multiplu cu utilizarea aceluiasi aviz emis in ziua precedenta.

Avand in vedere cele constatate, politistii au intocmit in cauza dosar penal sub aspectul comiterii infractiunii de „transport de material lemnos fara documente specifice”.

„Lovitura pentru Mafia Padurilor. TIR de 50.000 de euro, confiscat pentru transport multiplu de lemn si dosar penal, in urma demersurilor activistului Tiberiu Bosutar. Modificarile de anul trecut la Codul Silvic si noul SUMAL 2.0 functioneaza. Greu, cu poticneli, dar functioneaza. Rand pe rand, mafiotii care distrug padurile Romaniei ajung sa plateasca. Si nu doar penal, ci si cu confiscarea ‘armelor’ lor, iar asta ii doare cel mai tare”, a comentat pe Facebook activistul Mihai Gotiu.

„Actiunea nu a mers, insa, ‘ca pe roate’. Inregistrarile, publicate de Tiberiu Bosutar pe pagina de Facebook Legea Codrului, arata ca operatorii catre care a fost directionat dupa apelarea numarului 112 erau sceptici, in prima faza, cu privire la ilegalitatea transportului, pe motiv ca, in sistemul SUMAL 2.0, transportul ‘parea’ ca are aviz. Si avea. Doar ca era eliberat de aproape 24 de ore si nu exista nicio justificare ca TIR-ul sa nu fi reusit sa parcurga cativa kilometri in tot acest interval!

Pana la urma, tenacitatea activistului din Bucovina a reusit sa declanseze un control al Politiei. Dar, din nou, in loc sa inceapa cu verificarea transportului, politistii au pierdut vremea cu legitimarea lui… Tiberiu Bosutar. Dar nu e Tibi omul care sa se demobilizeze din atata. S-a ajuns si la verificarea transportului si ceea ce a reclamat acesta s-a confirmat. Imaginile incarcate in SUMAL 2.0, cu incarcatura, nu bateau: se aflau in fata unui transport multiplu”, a explicat Gotiu.

El a atras atentia asupra modului in care reactioneaza operatorii de la 112.

„Partea goala a paharului. Operatorii din call-center, care raspund la apelurile 112, nu au ce mai sta pe ganduri cand sunt sesizati cu verificarea unor transporturi care se efectueaza la ore bune dupa incarcarea in SUMAL 2.0 a unui aviz de insotire a materialelor lemnoase. Mai ales cand e vorba de distante scurte. Asta e, deja, un indiciu mai mult decat rezonabil ca e vorba de transport multiplu. Lucru valabil si pentru echipajele de Politie care fac verificari pe drumurile publice. Ca nu tine de ‘stiinta rachetelor’ sa-ti dai seama ca nu e nevoie de ore bune pentru a parcurge niste kilometri, maxim zeci de kilometri cu TIR-ul, in conditiile in care avizul se incarca la plecarea transportului!

Si, din nou, partea plina. Unii mafioti continua sa creada ca inca mai tin vechile smecherii. Uite ca nu le mai tin. Si atunci cand dau peste operatori si politisti care nu inteleg ce scrie in lege, au ghinionul sa dea peste activisti ca Tiberiu Bosutar care nu se lasa nici pacaliti, nici intimidati. BRAVO TIBI!

Pe de alta parte, cazul asta (dar si altele) arata de ce avem nevoie de procurori si politisti judiciari specializati in infractiunile de mediu. Adica profesionisti care sa recunoasca din start indiciile savarsirii unor fapte penale si, mai ales, care sa mearga mai departe cu cercetarile: ca transporturile astea ilegale nu se fac doar de soferii TIR-urilor. Ca 50 de mc de cherestea, presupun, cel mai probabil, 100 de mc de lemn pe picior taiat ilegal dintr-o padure, sub ochii si cu complicitatea unor lucartori silvici, cu complicitatea firmelor (gatere) care primesc acest lemn taiat ilegal si-l transforma in cherestea si cu complicitatea celor care primesc aceasta cherestea si o valorifica mai departe.

Da, ii doare pe patroni la buzunar, cand raman cu TIR-uri de zeci de mii de euro confiscate. Dar cu dosar penal se aleg doar soferii. Pana nu se ajunge ca toti cei implicati in retea sa raspunda penal si toate utilajele folosite in activitatea ilegala (de la drujbe la TAF-uri, tocatoare, utilaje de debitare etc.) sa fie confiscate nu scapam de plaga asta. Sau macar sa o diminuam considerabil.

E o lupta pe care, impreuna, o putem duce pana la capat. Confiscarile si dosarele penale din ultimele saptamani si luni arata ca modificarile la Codul Silvic si imbunatatirile aduse SUMAL 2.0 dau rezultate. Dar ne arata si care sunt limitele si ce trebuie sa schimbam mai departe, legate atat de modificari legislative, cat si de profesionalizarea institutiilor cu rol de control in combaterea taierilor ilegale si a intregii infractionalitati de mediu. E o lupta de durata, dar pe care n-o putem abandona. Asta daca ne pasa de ape, paduri, aer curat si, mai ales, de viitorul sanatos, al nostru si al copiilor si nepotilor nostri”, a mai spus Gotiu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: