Lovitura pentru Moscova, Maia Sandu a luat o decizie in premiera in istoria Moldovei. Chisinaul incepe sa importe gaz din Polonia

politica

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilita, a anuntat luni seara ca, pentru prima data in istoria tarii, Chisinaul a achizionat gaz dintr-o alta sursa decat Rusia. Este vorba despre compania poloneza PGNiG.

„Moldova a efectuat prima achizitie de gaze naturale din surse alternative. Azi a fost semnat un contract pentru o achizitie de proba de un milion de metri cubi de gaze naturale intre compania de stat Energocom si compania poloneza PGNiG. Este prima achizitie de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova.

La tenderul anuntat, Energocom a primit 7 oferte.

Achizitia de proba vine sa testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative si vine sa balanseze presiunea joasa in sistemul aprovizionarii cu gaze naturale.

Mentionez ca Guvernul Republicii Moldova se afla in negocieri cu Federatia Rusa si compania Gazprom pentru semnarea unui acord de livrare de gaze naturale pe termen lung. In conditiile scaderii presiunii din reteaua nationala de distributie, achizitionarea din surse alternative permite mentinerea livrarii de gaze naturale catre consumatori.

Tariful achitat de cetateni pentru gazele naturale ramane neschimbat”, a anuntat premierul Moldovei, luni seara.

Pe 13 octombirie, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat ca SUA si Uniunea Europeana exercita o interferenta fara precedent in afacerile interne ale Republicii Moldova, interzicandu-i in mod explicit presedintei Maia Sandu sa vorbeasca despre dorinta de a avea relatii normale cu Rusia. Declaratia a fost facuta in deschiderea reuniunii sefilor serviciilor de securitate si de informatii din cadrul CSI (Comunitatea Statelor Independente), potrivit TASS.

„Noi pledam pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova, o tara istoric apropiata noua. Respectam rezultatele alegerilor parlamentare din iulie. O preocupare profunda suscita insa caracterul fara precedent al amestecului Washingtonului si Bruxelles-ului in procesele politice interne din republica, mergand pana acolo incat presedintei acestei tari i se interzice in mod explicit pana sa si vorbeasca despre dorinta de a avea relatii normale cu Federatia Rusa”, a afirmat Lavrov, adaugand ca spera ca „Chisinaul va putea actiona independent, fara sugestii din afara”.

In 2020, Maia Sandu a castigat alegerile prezidentiale din Republica Moldova si a obtinut organizarea de alegeri parlamentare anticipate in iulie 2021, care au fost castigate de formatiunea sa, Partidul Actiune si Solidaritate (PAS), aminteste agentia rusa de presa.

„Daca vom conveni cu partea rusa o vizita, eu voi merge la Moscova. Avem suficiente si serioase subiecte de discutat cu Rusia; atat pe partea sociala, ce tine de domeniul asigurarii cu pensii, cat si pe partea economica, ce tine de comert, sa desghetam exportul; sa discutam problema transnistreana”, afirmase Maia Sandu in ianuarie, potrivit Agora.md

Mai mult despre: ,

Comentarii: