Lovitura pentru RUSIA. Italienii au descoperit CEL MAI MARE zacamant de GAZE din istorie

externe

Soc pe piata de energie. Gigantul italian ENI a anuntat descoperirea unui zacamant de gaze naturale in Marea Mediterana, caracterizat ca finnd „cel mai mare din toate timpurile”.

Pozitionat la 125 de mile marine de coasta Egiptului, noul zacamant de gaze naturale se anunta a fi unul dintre cele mai bogate din cele descoperite pana in prezent.

Compania italiana a descris zacamantul ca fiind “gigantic”, rezerva de gaze naturale putand sa asigure cererea de pe piata egipteana timp de cateva decenii.

Intr-un comunicat de presa, emis la inceputul acestei saptamani, ENI a anuntat ca rezerva de gaze naturale din zacamantul “Zohr 1X NFW” se afla o adancime de 1.450 de metri si se intinde pe o suprafata aproximativa de 100 de kilometri patrati, mentioneaza Vice News.

Conform expertilor italieni care au prospectat zona, zacamantul Zohr ar putea contine aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, echivalentul a 5,5 miliarde barili de petrol.

Pretul actual al gazelor naturale indica o valoare a noii rezerve de combustibil de aproximativ 14,5 miliarde de dolari.

Anterior, in Mediterana, un alt zacamant de gaze naturale a fost descoperit in largul coastei israeliene, langa portul Haifa. Zacamantul Zohr a fost descoperit intr-un moment nesperat pentru egipteni, economia interna fiind afectata de schimbarile survenite dupa declansarea “Primaverii Arabe” la Cairo, in 2011.

Problema consumului de energie din Egipt este una dintre temele cheie folosite de politicienii locali, iar noua descoperire ar putea reprezenta un atu pentru presedintele Abdel Fattah el-Sisi, ca si pentru partidul sau care va avea de traversat perioada alegerilor parlamentare in octombrie.

“Este o veste buna pentru Egipt. Tara consuma deja tot ce produce in sectorul energetic, iar cererea de energie este in crestere”, a explicat unul dintre expertii in sectorul energetic.

Populatia de 83 de milioane de locuitori ai Egiptului este cea mai afectata de intreruperea furnizarii de energie, masura dictata de guvernul de la Cairo ca urmare a consumului tot mai ridicat din tara.

Cu doar cateva zile inainte de anuntarea noii descoperiri, presedintele Egiptului s-a intalnit cu directorul executiv al ENI, Claudio Descalzi, pentru a-i transmite felicitari pentru activitatea desfasurata de companie.

Abdel Fattah el-Sisi a subliniat faptul ca guvernul egiptean este dispus sa colaboreze cu orice gigant din domeniul petrolului si gazelor, atata timp cat aceste firme isi dovedesc seriozitatea.

Intr-un interviu acordat publicatiei locale Ahram Online, purtatorul de cuvant din Ministerul Petrolului de la Cairo, Hamdy Abdel-Aziz, a declarat ca noul zacamant va intra in exploatare in urmatorii trei ani, cel mai probabil consumatorii urmand sa resimta efectele din 2020 incolo.

ENI a obtinut dreptul de explora litoralul egiptean abia in 2014, in urma unei licitatii internationale organizate de executivul de la Cairo.

Firma, care este controlata de statul italian, are o traditie buna in exploatarea rezervelor energetice din Egipt. ENI si-a inceput operatiunile in aceasta tara inca din 1955.

In timp, subsidiara creata la Cairo, IOEC (International Egyptian Oil Company), a devenit principalul producator de hidrocarburi de pe piata egipteana, cu o cantitate de aproximativ 200.000 de barili de petrol exploatati zilnic.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: