O noua lovitura SOC a procurorilor DNA. Ataca varfurile serviciului secret al Ministerului de Interne

news

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmaririi penale pentru mai multe infractiuni, intre care deturnare de fonduri, abuz in serviciu, favorizarea faptuitorului si obstructionarea justitiei, fapte ce ar fi fost comise de angajati din MAI – Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI), intre care si persoane care detin sau au detinut functii de conducere in respectiva institutie.

Dosarul in cauza s-a constituit prin disjungere din cel prin care a fost trimis in judecata fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea. Vizat este chiar noul sef al DIPI, Rares Vaduva, ar fi transmis un ordin pentru ascunderea probelor din dosarul in care au fost inculpati pentru deturnari de fonduri fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, si fostul sef DIPI, Nicolae Gheorghe, spun surse judiciare.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2014 – 2015, persoane cu functii de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul de Informatii si Protectie Interna (D.I.P.I) au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative ale D.I.P.I. Astfel, banii ce urmau sa fie folositi pentru actiuni sau misiuni cu caracter informativ-operativ au fost indreptati catre cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei. In acest sens, necesitatea efectuarii unor cheltuieli operative a fost atestata in mod fals.

In aceeasi perioada, sub pretextul efectuarii unor cheltuieli operative nereale, functionari din cadrul D.I.P.I. si-au insusit sume de bani si produse.

Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea institutiei au dispus clasificarea unor informatii si inregistrarea unor inscrisuri in evidentele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I, desi divulgarea lor nu ar fi fost de natura sa produca daune securitatii nationale. Aceste demersuri au fost facute cu incalcarea prevederilor legale, fiind cauzata o vatamare a interesului legitim al statului roman de a asigura transparenta utilizarii resurselor materiale ale institutiilor publice.

Dupa constituirea dosarului penal nr. 20/P/2016 la Directia Nationala Anticoruptie, una dintre persoanele din conducerea D.I.P.I. a refuzat, cu incalcarea legii, sa inceapa procedura de declasificare a inscrisurilor retinute ca mijloace de proba in dosar, astfel incat sa fie excluse o serie de probe ce ar fi sustinut acuzatiile aduse de procurori, in respectiva cauza penala. Fiind avertizata asupra consecintelor faptei sale, persoana respectiva a refuzat sa puna la dispozitia procurorului o serie de inscrisuri, a caror predare fusese dispusa conform Codului de procedura penala, in dosarul mentionat.

In prezenta cauza sunt in curs de desfasurare o serie de acte procedurale. In masura in care imprejurarile cauzei vor permite, vom continua sa oferim detalii suplimentare, pentru a asigura informarea completa si corecta a opiniei publice.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: