„Lovitura va fi cumplita”. Andrei Caramitru anunta ca Romania va intra, peste cateva luni, intr-o criza majora: „Suntem in scenariul Grecia inainte de criza”

analize

Andrei Caramitru anunta ca, „inainte de sfarsitul anului”, economia Romaniei va suferi o „lovitura cumplita” ca urmare a depasirii de catre guvern a tintei de deficit. „Suntem in scenariul Grecia inainte de criza”, anunta Caramitru.

„Am atras atentia deja in Decembrie despre problema cifrelor masluite. Si inca de vreo 3 ori de atunci. Suntem in scenariul Grecia inainte de criza. Insa suntem cu ochii pe ei. Au depasit masiv deja anul trecut tinta de deficit de 3% (care e obligatorie conform regulilor Europene), si au MASLUIT cifrele. Vom avea in curand o interventie UE pe procedura de deficit excesiv. In 2019 o sa fie mult mai rau – daca nu fura banii din pilonul 2 sau nu avem o devaluare masiva a leului – ne vom indrepta spre 6%. Un nivel nefinantabil, de faliment si interventie FMI. Pentru ca economiile Europene sunt in mare scadere. Noi functionam acum inca un pic din inertie si pe datorie scumpa – lovitura va fi cumplita. Si va veni inainte de sfarsitul anului”, a scris Caramitru pe Facebook.

USR cere demisia ministrului de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, deputatul Claudiu Nasui, care a afirmat ca Teodorovici “a falsificat datele privind deficitul bugetar”.

“Cerem foarte ferm demisia domnului Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, pentru ca a falsificat datele privind deficitul bugetar si a facut lucrul acesta sabotand economia nationala. Pana acum lucrurile acestea s-au vazut prin anumite cifre care au fost facute publice asupra platii pensiilor si asupra bunurilor si serviciilor, de exemplu, care cresteau foarte puternic in ianuarie, dar acum avem si cifrele privind rambursarile de TVA, deci banii economiei private pe care statul roman trebuia sa ii dea inapoi”, a declarat deputatul Claudiu Nasui, intr-o conferinta de presa, organizata la Parlament.

El a prezentat un grafic al rambursarilor de TVA.

“Vedem ca in ultimele luni rambursarile de TVA au scazut foarte puternic. Media rambursarilor de TVA este pe la 1,4 miliarde lunar, media in ultimele luni a scazut subit la 0,9 miliarde, doar ca sa creasca apoi foarte puternic. Chiar in luna noiembrie 2018 deficitul bugetar al Romaniei a explodat (…) si atunci o decizie a fost luata la nivelul Ministerului de Finante, sa se stopeze rambursarile de TVA si practic sa introduca si mai multa durere si greutati in economia reala, pentru ca companiile care se asteptau sa isi primeasca inapoi banii pe TVA nu i-au mai primit decat abia in luna februarie. Lucrul acesta (…) s-a intamplat ca sa reusim sa ne incadram in tinta de 3% de TVA pe care de facto noi nu o mai respectam. Daca o respectam, nu trebuia sa se recurga la aceste masluiri contabile pentru a ne integra in acel deficit. (…) Practic, in noiembrie, decembrie si ianuarie statul roman a pus piciorul pe frana, nu a mai rambursat TVA si ce vedem apoi in lunile februarie si martie este ca au dat drumul din nou pentru ca pur si simplu nervozitatea din economie crestea, foarte multe companii nu isi luau banii inapoi pe care i-au cerut si care erau banii lor”, a spus Nasui.

Deputatul USR sustine ca efectele unei astfel de masuri pot duce la un risc de tara sporit.

“Faptul ca legislatia care este in vigoare nu se respecta este o greseala administrativa. Este ceva premeditat. Practic creste enorm riscul de tara, nu mai poti sa ai predictibilitate in planul de afaceri pe care ti-l construiesti. Firme pleaca din Romania sau accepta sa ramana pentru profituri mult mai groase care sa justifice prezenta in Romania, in ciuda riscului de tara”, a explicat Nasui.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: