Lovituri de mare precizie ale artileriei ucrainene, filmare cu drona. Desi s-au pitit intre case, blindatele rusilor au fost spulberate

externe

Fortele armate ale Ucrainei au dat publicitatii imagini sugestive privind eficienta loviturilor artileriei ucrainene. Numeroase blindate rusesti au fost spulberate in regiunea Kiev desi se ascundeau intre casele ucrainenilor.

Loviturile au fost atat de precise incat locuintele langa care se pitreau blindatele rusilor nu au fost afectate.

Iata imaginile filmate cu drona.

Rusia isi retrage unele din fortele aflate in regiunea capitalei Kiev si in cea a orasului Cernigov, situat la circa 130 de kilometri nord-est de capitala, au declarat vineri guvernatorii ucraineni ai celor regiuni, in timp ce un consilier al presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski sustine ca trupele ucrainene le forteaza pe cele ruse sa dea inapoi la nord-est si nord-vest de Kiev, transmite Reuters.

”Observam deplasari compacte de coloane de vehicule (militare ruse) de diferite dimensiuni”, unele indreptandu-se catre Belarus, a anuntat pe Telegram guvernatorul regiunii Kiev, Oleksandr Pavliuk. De asemenea, adauga acesta, trupele ruse au parasit satul Gostomel, unde se afla un aerodrom militar ocupat de armata rusa dupa lupte grele, dar isi stabilesc pozitii defensive in zona localitatii Bucea, o suburbie a Kievului.

Si guvernatorul regiunii Cernigov, Viaceslav Ceaus, a transmis intr-un mesaj video ca unele dintre trupele ruse s-au retras din aceasta regiune aflata la granita cu Belarus, precizand insa ca inca nu se poate vorbi despre o retragere completa.

Rusia declarase de altfel dupa negocierile cu Ucraina desfasurate marti la Istanbul ca-si va diminua operatiunile militare in cele doua regiuni. Insa oficiali ucraineni si NATO considera ca este vorba mai degraba despre o regrupare a trupelor ruse pentru concentrarea ulterioara a ofensivei in Donbas, zona estului separatist pro-rus al Ucrainei, mai ales ca Moscova insasi a comunicat ca se va axa pe alte zone esentiale si pe ”eliberarea” completa a Donbasului.

Potrivit consilierului prezidential ucrainean Oleksii Arestovici, in apropierea Kievului continua luptele, iar fortele ucrainene le imping in retragere pe cele ruse in partile de nord-est si nord-vest ale orasului. Acesta mai spune ca fortele ruse incearca sa incercuiasca orasul Cernigov, desi guvernatorul regiunii omonime a confirmat o retragere partiala a acestora.

La randul sau, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat ca se dau lupte grele la nord si est de oras. ”Riscul de a muri (in Kiev) este destul de ridicat, de aceea sfatul meu pentru oricine doreste sa se intoarca este: Va rog, mai asteptati putin!”, i-a indemnat edilul pe localnicii care au parasit capitala.

Mai mult de jumatate din cei circa trei milioane de locuitori ai Kievul au plecat din oras dupa declansarea invaziei ruse pe 24 februarie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: