Lovituri naprasnice ale Ucrainei: blindate ale Rusiei spulberate chiar cand incercau sa treaca raul Donet. „Vin valuri. Ne lovesc, apoi ii lovim si noi”

externe

Fortele ucrainene si-au dovedit din nou eficienta, miercuri. O coloana de blindate care incerca sa treaca raul Donet a fost spulberata chiar la malul apei.

Aceste imagini au fost surprinse la marginea raului Donet, in apropierea satului Bilogorivka.

Agentia France Presse a publicat miercuri un amplu reportaj de pe frontul din estul Ucrainei in care a suprins situatia de la raul Donet. O echipa de medici se grabeste spre un soldat insangerat; pe campul de alaturi, un fragment dintr-o bomba cu submunitii a ramas infipt in pamant, ca un simbol al acestei batalii din Donbas unde armata ucraineana incearca sa opreasca cum poate asalturile rusesti.

Unul dintre medici incearca sa-l linisteasca pe cel ranit, asigurandu-l ca garoul pe care i-l strange deasupra genunchiului nu inseamna ca-si va pierde piciorul.

Alaturi, un altul injura in timp ce priveste fumul care se ridica deasupra Donbasului, in acea zona unde inaintarea trupelor ruse, lenta, dar metodica, pare de neoprit.

Mai multi soldati formeaza un cerc de protectie in jurul personalului de prim-ajutor, notand coordonatele urmatoarei evacuari medicale de pe front.

”Vin in valuri”, spune Mikola, un soldat ucrainean, referindu-se la incercarile repetate ale trupelor ruse de a inainta in directia sud, dincolo de raul Donet, in apropierea satului Bilogorivka. ”Au incercat in weekend si i-am respins. Acum incearca din nou. E un du-te-vino. Ne lovesc, apoi ii lovim si noi”, povesteste soldatul.

Nici Rusia si nici Ucraina nu au semnat conventia din anul 2008 ce interzice folosirea bombelor si rachetele cu submunitii, care se deschid in zbor in apropierea tintei si elibereaza mii de bombe cu explozivi ce se detoneaza asupra unor zone extinse.

La Bilogorivka, carcasa unei rachete poate fi vazuta aproape de ultimul baraj al fortelor ucrainene in directia satului. Daca armata rusa il cucereste, aceasta va putea lansa asaltul asupra orasului Kramatorsk, capitala administrativa din estul Ucrainei.

In ceea ce pare a fi un efort tot mai disperat pentru a mentine linia frontului din est, armata ucraineana a trimis acolo numeroase intariri. La cativa kilometri est de Bilogorivka, orasele Lisiceansk si Severodonetk, asediate de trupele ruse, pot sa cada in orice moment.

Este practic imposibil de verificat ce se intampla in interiorul Bilogorivka, satul si soselele din vecinatatea sa fiind bombardate constant. Insa chipurile soldatilor ucraineni se intuneca la simpla evocare a numelui acestei localitati.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat in weekend ca 60 de persoane au murit dupa bombardarea unei scoli la Bilogorivka. Intrebati de France Presse, soldatii ucraineni care s-au repliat din aceasta localitate nu au putut confirma acest lucru, acea scoala fiind in partea de nord a Bilogorivka ce se afla sub control rusesc. ”Ne pregatim sa ne intoarcem acolo”, spune un combatant ucrainean, cu pseudonimul de razboi ”Leto” (Vara), langa o camioneta militara ciuruita de gloante.

”Ce am putea face? Un ordin este un ordin. Dar nu avem foc de acoperire. Nu avem tunuri de tip mortier. Nu stiu cum va lupta unitatea noastra”, explica soldatul.

Un moral bun si sprijinul masiv pentru armata au permis Ucrainei la inceputul invaziei ruse sa apere Kievul in februarie-martie, apoi sa blocheze inaintarea ruseasca in Donbas.

Dar astfel de succese sunt acum tot mai greu de repetat, pe masura ce numarul mortilor creste in randul trupelor ucrainene si superioritatea militara a Rusiei ii permite acesteia sa obtina progrese durabile.

Este greu de estimat numarul soldatilor pe care cele doua tabere i-au pierdut in acest razboi declansat pe 24 februarie. Dar medicii care-l ingrijeau pe soldatul ranit la Bilogorivka cred ca bilantul victimelor in randul soldatilor este mult mai mare decat cel suferit de Ucraina in conflictul din 2014 impotriva separatistilor prorusi sustinuti de Moscova.

”Pe ansamblu, daca vedeti statisticile, este un pic infricosator”, spune un medic voluntar, Iuri Kojumiaka, dupa ce a ajutat soldatul ucrainean ranit sa ajunga la o ambulanta care-l astepta la o distanta relativ sigura de tirurile de obuze. ”Trebuie sa fii pregatit pentru asa ceva. Dar este o rusine”, adauga acest profesor de arta in varsta de 37 de ani devenit medic.

Un alt ambulantier, Andrii Kuhnar, in varsta de 38 de ani si de profesie dentist, este la fel de descumpanit: ”Multi mor. Nu putem face nimic pentru a-i ajuta pe acesti baieti, asa ca mor. Dar este razboi. Stim asta”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: