Categories: news

Lucian Boia ii provoaca pe nationalisti: „Stefan cel Mare NU se considera roman, ci moldovean”

Istoricul Lucian Boia face o noua declaratie provocatoare, afirmand ca Stefan cel Mare nu s-a considerat niciodata roman, ci moldovean. 

„Stefan cel Mare a fost domnitor al Moldovei. Acum, nu vreau sa scandalizez pe nimeni, dar sa nu ne inchipuim ca Stefan cel Mare se considera roman. Stefan cel Mare se considera moldovean”, a declarat Boia iintr-un interviu pentru news.ro.

El a oferit apoi detalii care aceasta teorie.

„Nu are ce controversa sa fie, decat daca esti incorect si vorbesti in termeni politici, nu in cei ai unei istorii oneste. Moldovenii, pana in secolul al XIX-lea, si in secolul al XIX-lea, in continuare, isi spun moldoveni, nu isi spun romani. Cronicarii, de pilda, Grigore Ureche, Miron Costin stiu prea bine ca muntenii si moldovenii vorbesc aceeasi limba, ca au origine comuna, dar asta nu ii impiedica sa se numeasca tot moldoveni. Grigore Ureche scrie despre limba ”noastra moldoveneasca”, Miron Costin, care are o lucrare despre originea romanilor, isi intituleaza lucrarea asta ”De neamul moldovenilor”, nu ”De neamul romanilor”. Exista o identitate moldoveneasca. Vreau sa fiu foarte precis: faptul ca Stefan cel Mare se considera moldovean, faptul ca Burebista se considera el stia ce, asta nu inseamna ca in secolul al XIX-lea nu a pornit cu mult entuziasm, cu mare angajament aceasta miscare pentru unificare a spatiului romanesc.

Natiunea romana nu numai ca exista, dar este o natiune destul de bine consolidata. Eu spun ca nu e vorba despre o ideologie nationala in vremea lui Stefan cel Mare si a lui Mihai Viteazu, insa in prezent Romania este o natiune perfect consolidata. Asta este interpretarea mea. Interpretarea celor care joaca o carte a nationalismului este, dimpotriva, ca Stefan cel Mare era cat se poate de roman, numai ca astazi, Romania nu e deloc in siguranta. Ei cred in ideologia nationala proiectata in Evul Mediu, ceea ce este o aberatie, in schimb nu mai cred in Romania de astazi, cand se refera la riscul ca Romania se poate destrama. Nu exista nicio primejdie in ceea ce priveste natiunea romana, Transilvania si alte provincii romanesti. Romania este un stat national unitar consolidat, dar asta nu inseamna ca asa era si pe vremea lui Stefan cel Mare. Istoria este un proces, s-a ajuns la un moment dat in era natiunilor. Nu inseamna ca de la Cucuteni incoace romanii sau cum vrem sa le spunem au fost o natiune unificata”, a explicat Lucian Boia.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

China a detronat Rusia, a devenit cel mai mare furnizor de arme pentru Africa. Ce urmareste de fapt Beijingul

China a devenit cel mai mare furnizor de arme pentru Africa, depasind Rusia, anunta publicatia…

4 ore ago

UNICEF: peste 40% dintre copiii romani se afla in risc de saracie si excluziune sociala, dublu fata de media europeana

In Romania, peste 40% dintre copii se afla in prezent in risc de saracie si…

4 ore ago

S-a redeschis circulatia pe Transalpina. Intre Ranca si Curpat se va circula doar intre orele 08:00 – 18:00

Directorul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol, a anuntat ca Transalpina s-a…

4 ore ago

Cautarea tinerilor disparuti in viitura din Italia continua. MAE nu le confirma, inca, cetatenia romana

Cei trei tineri, un baiat si doua fete, probabil de origine romana, dati disparuti din…

4 ore ago

Abordare fascista la Brasov, candidatul Scripcaru are de gand sa cenzureze cultura. El anunta ca „valorile bolnavicioase” vor fi interzise

Candidatul PSD-PNL la Primaria Brasovului, George Scripcaru, anunta ca in cazul in care va reveni…

4 ore ago

Mai bine mai tarziu decat niciodata! O carte imprumutata in 1939 a revenit la o biblioteca finlandeza dupa 84 de ani

Angajatii unei biblioteci publice din Helsinki au fost surprinsi cand o copie a „Refugiatilor” de…

7 ore ago