Lucratorii sexuali sunt evitati de banci, chiar si atunci cand munca lor este legala

externe

Bella Cummins a condus Bella’s Hacienda Ranch, bordelul sau din Nevada, timp de aproape patru decenii – si timp de patru decenii a fost evitata de o mare parte din industria bancara, potrivit DNYUZ.

I s-a refuzat un credit ipotecar si alte cateva imprumuturi, in timp ce multi dintre angajatii ei au fost nevoiti sa astepte pana la doua saptamani pentru ca salariile lor sa fie achitate.

„In ciuda faptului ca este o institutie legala, exista, desigur, inca un stigmat legat de aceasta munca”, a declarat doamna Cummins, in varsta de 74 de ani, din Wells, Nevada, singurul stat in care prostitutia este legala in anumite locatii. „Nu exista nicio banca in Nevada care sa imprumute bani unui bordel. Asa ca, spre deosebire de alte afaceri, noi trebuie sa castigam efectiv bani pentru a cheltui banii”.

Lucratorii din industriile legate de sex – fie ca lucreaza intr-un bordel sau intr-un club de striptease, fie ca vand online videoclipuri cu continut sexual explicit – isi risca adesea siguranta si se confrunta cu discriminarea sociala si la locul de munca. Dar o lupta mai putin cunoscuta este aceea ca este adesea dificil sa mentina un cont bancar de baza si alte relatii financiare pe care majoritatea oamenilor le considera de la sine intelese.

Bancile inchid ceea ce pare a fi un numar din ce in ce mai mare de conturi ale clientilor, de obicei fara prea multe explicatii, ceea ce arunca vietile clientilor lor in haos. Inchiderile au afectat proprietarii de mici afaceri care depun in mod obisnuit numerar, persoanele fizice care au retras sume mai mari decat de obicei si alte persoane care, fara sa stie, au facut tranzactii cu persoane suspectate de frauda, a constatat The New York Times. Dar cei care lucreaza in industriile legate de sex spun ca au trait mult timp sub aceasta amenintare de evacuare.

Institutiile financiare sunt responsabile de monitorizarea fluxului de numerar al natiunii in vederea depistarii unor potentiale activitati infractionale, inclusiv a traficului de persoane si a spalarii de bani.

Dar fara conturi bancare, oamenii nu pot indeplini cele mai elementare sarcini financiare: colectarea, cheltuirea si economisirea veniturilor. Odata alungate de la conturile bancare obisnuite si de la aplicatiile financiare de zi cu zi pe care americanii au ajuns sa se bazeze, lucratoarelor sexuale le raman mai putine optiuni si, adesea, mai putin atractive – sa apeleze la criptomonede, de exemplu, sau sa fie obligate sa se bazeze pe altii pentru a le pastra banii, ceea ce le expune la exploatare. Dar, pentru majoritatea, este o sursa continua de anxietate.

„O parte din nebunia acestei situatii este frica pe care o insufla, deoarece nu este consecventa”, a declarat Jessica Goedtel, un planificator financiar din Allentown, Pennsylvania, al carui cabinet se adreseaza lucratorilor sexuali. „Nu stii cand sau daca contul tau va fi inchis, ce tipuri de plati vizeaza sau cum te marcheaza pentru inchidere.”

Acest lucru are un cost semnificativ pentru lucratorii si proprietarii de afaceri mici, multi dintre ei nu incalca legea, ci se apropie prea mult de o linie care face ca institutiile financiare sa se simta inconfortabil. Iar unii o depasesc: In timp ce unele state se indreapta spre dezincriminarea prostitutiei, aceasta este inca in mare parte ilegala.

Chiar daca aceasta meserie ar fi dezincriminata, unele persoane din mediul bancar spun ca cea mai mare ingrijorare a lor ar continua sa fie aceea de a lasa sa treaca neobservata o infractiune grava, in special traficul de persoane, care le poate costa milioane de dolari in amenzi. Daca fluxul repetat de depuneri de numerar al unei persoane trage un semnal de alarma, bancile pot lua in considerare si un profil public sau de socializare sugestiv din punct de vedere sexual, de exemplu, in combinatie cu prea multe tranzactii cu site-uri web pe care banca le considera de risc ridicat.

„Pentru banca, este greu de spus si nu exista prea multe indrumari”, a declarat un investigator de spalare de bani de la una dintre cele mai mari banci din tara, care nu a avut permisiunea de a vorbi in numele institutiei.

Majoritatea lucratorilor si a micilor intreprinderi din industriile legate de sex au suferit un anumit tip de perturbare financiara: Aproape doua treimi dintre persoanele care lucreaza in industria pentru adulti si-au pierdut accesul la un cont bancar sau la un serviciu, cum ar fi Venmo sau PayPal, iar aproape 40 la suta dintre acestea au fost inchise in ultimul an, potrivit unui studiu din luna mai al Free Speech Coalition, un grup comercial non-profit pentru industria de divertisment pentru adulti.

„Este un drept uman de baza – dreptul la servicii bancare”, a declarat Pierre Whatley, un fost examinator bancar care lucreaza acum ca lobbyist pentru coalitie si care a ajutat lucratorii din industrie sa organizeze intalniri cu aproape doua duzini de membri republicani si democrati ai Congresului pe aceasta tema in luna mai.

„In marea majoritate, raspunsul Congresului este: Nu am stiut ca se intampla acest lucru si nici in ce masura se intampla”, a spus el. „Indiferent daca sunteti sau nu de acord cu munca sexuala, trebuie sa lasati deoparte sentimentele personale si sa va uitati la problema de baza. Este aceasta o afacere legala – si daca da, nu ar trebui sa aiba dreptul la un cont bancar?”.

OnlyFans a anuntat in 2021 ca va interzice toate activitatile cu caracter sexual explicit, se pare ca dupa ce s-a confruntat cu presiuni din partea gigantilor din domeniul procesarii platilor si al bancilor, care devenisera din ce in ce mai speriati de gestionarea tranzactiilor legate de pornografie. Dar interdictia nu a intrat niciodata in vigoare, iar platforma a reusit sa continue sa functioneze, in mare parte, a declarat o purtatoare de cuvant, datorita increderii institutiilor financiare in sistemul sau de verificare a identitatii si in moderarea continutului.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: