Lucraturile lui Tudorel. Comisia de la Venetia cere explicatii privind revocarea Renatei Weber: „Sa ne furnizati bazele si elementele juridice care au dus la aceasta decizie grea”

politica

Comisia de la Venetia a transmis o scrisoare presedintilor celor doua camere ale Parlamentului in care solicita explicatii legate de revocarea Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului. „V-as fi recunoscator daca ati avea amabilitatea sa ne furnizati bazele si elementele juridice care au dus la aceasta decizie grea, de a demite din functie un Ombudsman in timpul exercitarii mandatului sau”, se afirma in scrisoare.

Tudorel Toader, fost ministru al Justitiei in Regimul Dragnea, este in continuare membru al Comisiei de la Venetia. Scrisoarea integrala transmisa Parlamentului:

Directoratul general Drepturile Omului si Statul de Drept

Comisia de la Venetia

Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor,

Doamna Presedinte a Senatului,

Comisia de la Venetia a fost informata de intentia Parlamentului de a o demite din functie pe doamna Weber, Avocatul Poporului din Romania.

Se pare, intr-adevar, ca la o sedinta comuna a Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor si a Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari din Senat, tinuta in data de 25 mai 2021, in timpul careia au fost prezentate si dezbatute rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2018, 2019 si 2020, s-a dat un vot de respingere.

In acelasi timp, se pare ca acest vot de respingere a permis ulterior destituirea Avocatului Poporului din functiile sale.

Daca prezentarea si dezbaterea raportului de activitate al Ombudsmanului in fata Parlamentului constituie o buna practica, care este prevazuta in Principiile de protectie si promovare a institutiei Ombudsmanului („Principiile de la Venetia”), si este sustinuta de Comitetul de Ministri al Consiliului Europei, conditiile legitime pentru intreruperea mandatului unui ombudsman sunt, de asemenea, clar stipulate, dupa cum urmeaza:

„11. Ombudsmanul poate fi revocat din functie numai in conformitate cu o lista exhaustiva de conditii clare si rezonabile, definite de lege. Aceste conditii se refera numai la criteriile esentiale de „incapacitate” sau „incapacitate de a indeplini atributiile”, „conduita necorespunzatoare” sau „culpa ”, care trebuie interpretate indeaproape. Majoritatea parlamentara necesara pentru revocarea din functie a Ombudsmanului – chiar de catre Parlament sau de catre o instanta la cererea Parlamentului – trebuie sa fie cel putin egala cu, si de preferinta mai mare decat cea stabilita pentru alegerea sa. Procedura de revocare este publica, transparenta si prevazuta de lege.”

Pentru a intelege mai bine situatia, v-as fi recunoscator daca ati avea amabilitatea sa ne furnizati bazele si elementele juridice care au dus la aceasta decizie grea, de a demite din functie un Ombudsman in timpul exercitarii mandatului sau.

Intre timp, va rog sa acceptati expresia celei mai inalte consideratii.

Gianni BUQUICCHIO,

Presedintele Comisiei de la Venetia

Citeste si: Grindeanu anunta ca Renate Weber va fi salvata de CCR: „Este neconstitutionala modalitatea prin care a fost inlocuita”

PSD nu a facut o nominalizare pentru functia de Avocat al Poporului pentru ca asteapta decizia Curtii Constitutionale la sesizarea privind modalitatea prin care Renate Weber a fost revocata din functie, a declarat, miercuri, prim-vicepresedintele social-democrat Sorin Grindeanu.

„Astazi s-au facut inscrierile (pentru candidatura la Avocatul Poporului – n.r.). Din cate stiu, exista probleme majore inclusiv in coalitie. Noi am facut sesizare la Curtea Constitutionala. Noi consideram ca modalitatea prin care Renate Weber a fost inlocuita din functie este neconstitutionala. Din ceea ce cunosc, saptamana viitoare e termen, sau in 10 zile e termen, de solutionare a acestei contestatii. Credem ca acestia sunt pasii normali, asteptam solutionarea. Suntem convinsi, la fel cum au incalcat legea la nominalizarile la TVR si Radio, in acelasi mod au facut si la Avocatul Poporului”, a spus Grindeanu. la Palatul Parlamentului, intrebat de ce PSD nu a depus o candidatura pentru Avocatul Poporului.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat marti ca in coalitia de guvernare s-a decis demararea procedurii de numire a Avocatului Poporului, iar votul in plenul reunit al Parlamentului in acest caz se va da cel mai probabil lunea viitoare.

Fabian Gyula este candidatul coalitiei pentru conducerea institutiei Avocatul Poporului.

„Va fi necesar un vot pentru Consiliul National al Audiovizualului. CNA trebuie sa se intruneasca in plenul sau sa aleaga un presedinte care urmeaza sa fie validat. Cel mai probabil o sa avem plenul la care se va face votul si pe Avocatul Poporului, si pe CNA luni”, preciza Orban.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: