Lucraturile lui Tudorel pentru a o impiedica pe Kovesi sa ajunga procuror european. Ministrul borfasilor si-a luat masuri din timp

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si-a luat masuri din timp pentru a impiedica eventuala numire a Laurei Codruta Kovesi drept procuror european. Kovesi este in continuare foarte bine vazuta la Bruxelles si in capitalele europene, DNA fiind data deseori exemplu pentru modul in care trebuie dusa lupta anticoruptie.

Tudorel Toader insa exclude din start posibilitatea ca Laura Codruta Kovesi sa fie propusa de Romania pentru aceasta functiei. De altfel, el si-a luat masuri din timp pentru a impiedica o astfel de situatie.

Intr-o interventie recenta la Romania TV, ministrul Justitiei a mentionat ca pana la finalul acestui an trebuie desemnat procurorul din partea Romaniei pentru Parchetul European. El a aratat ca, in cazul in care fosta sefa DNA ar candida pentru functia de procuror la Parchetul European, el se va impotrivi: „Nu pot recompensa pe cineva pentru greselile pe care le-a facut, cu speranta ca pe viitor nu le va mai repeta”.

Inca din luna martie, ministrul Justitiei a pus in dezbatere un proiect, potrivit caruia el este cel care desemneaza candidatii Romaniei. Potrivit proiectului, interviurile pentru aceasta functie vor fi realizate de o comisie prezidata de ministrul Justitiei. Nicio o alta institutie din Romania nu va avea vreun rol in cadrul acestei desemnari pentru functia europeana, precizeaza ziare.com.

Parchetul General si CSM vor avea doar cate un reprezentant in comisia de interviu. Aceasta comisie va fi condusa de ministrul Justitiei, iar din ea urmeaza sa faca parte si alti doi membri desemnati de acesta.

Parchetul European va fi responsabil cu anchetarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a autorilor infractiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, dar si in cazurile transfrontaliere de coruptie, spalarea banilor sau frauda fiscala, in care prejudiciile sunt de peste 10 milioane de euro.

In conformitate cu regulamentul, anchetele vor fi efectuate de catre procurorii europeni delegati (PED) situati in fiecare stat membru.

In mai 2018, Comisia a propus noi reguli pentru ca Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) sa devina un partener apropiat al Procurorului European.

Cel mai probabil, procurorul-sef european ar urma sa fie numit in cursul anului 2018, in timp ce procurorii europeni si procurorii europeni delegati ar urma sa fie numiti in 2019, dar propunerile din partea tarilor ar trebui facute anul acesta, dupa cum a aratat Toader.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: