Lucraturile PSD si UDMR, vor ca presedintele sa fie ales de Parlament: „Marea majoritate a tarilor UE functioneaza ca state cu presedintele ales in Parlament”

politica

Presedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, militeaza pentru transformarea Romaniei in republica parlamentara. El a vorbit miercuri despre modificarea Constitutiei, la o zi dupa ce si Marcel Ciolacu a anuntat ca trebuie modificata Constitutia.

„Noi am spus doar un singur lucru: sa trecem la republica parlamentara, presedinte ales de Parlament, fara sa umblam la atributiile presedintelui. Atributiile presedintelui raman, dar muti alegerea presedintelui in Parlament, cum se intampla, de fapt, in marea majoritate a tarilor Uniunii Europene.

Romania trebuie sa clarifice: este republica prezidentiala ori republica parlamentara. Noi, in acest moment, nu suntem nici, nici. Nu suntem nici republica prezidentiala – de fapt nici nu prea exista in Europa, exista republica semiprezidentiala, cum e Franta, prezidentiala ar fi modelul Statelor Unite, si exista republici parlamentare. Scoatem monarhiile din joc, fiindca sunt alte situatii, dar marea majoritate a tarilor UE functioneaza ca state cu presedintele ales in Parlament. Asta am spus noi ca ar trebui sa facem. Si, ca sa nu fie nicio discutie ca vrem un presedinte decorativ, nu umblam la atributii, ele raman asa cum sunt. Asta a fost propunerea noastra.

Sigur, singuri nu putem sa revizuim Constitutia. Daca va exista majoritate, daca va exista dorinta, noi cu aceasta propunere vom merge in discutii, dar eu recunosc ca momentul actual nu este exact momentul potrivit pentru revizuirea Constitutiei. Dar de fiecare data se gasesc argumente sa fie amanata modificarea Constitutiei”, a declarat Kelemen Hunor intr-un interviu pentru Agerpres.

Presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, a declarat, marti, ca trebuie modificata Constitutia, avand in vedere ca societatea se modernizeaza si a mentionat ca este necesar ca acest proces amplu sa fie „pornit repede”.

„Este un proces amplu si urmeaza printr-o dezbatere in Parlament cu toate institutiile. Dar, de obicei cand ai majoritati atat de consistente, cum exista aceasta coalitie cu o asemenea majoritate in Parlament, iti propui si lucruri mai indraznete si mai marete. Sunt multe (modificari – n.r.). Stiti foarte bine ca a mai existat o data o incercare de modificare a Constitutiei. Presupun ca trebuie pornit de la acele dezbateri, nu trebuie nimic, nu ceva anume, dar societatea se modernizeaza. Provocarile sunt, dupa cum vedem, cu totul altele. Cred ca nimeni nu se mai astepta in Europa sa avem de a face un razboi si atunci trebuie privite toate unghiurile. Si sunt ferm convins ca vor fi mai multe opinii”, a afirmat Ciolacu, intrebat in legatura cu modificarea Constitutiei.

„Din punctul meu de vedere, cu o majoritate de peste 65 la suta in Parlament avem putine scuze daca vom rata din nou. Societatea asteapta o Constitutie moderna care sa reflecte realitatea si sa ofere solutii inovative la provocarile viitorului”, a sustinut seful PSD.

Intrebat daca atributiile presedintelui ar trebui modificate in Legea fundamentala, Ciolacu a spus: „Nu, eu nu consider ca trebuie modificate atribute de la presedinte”.

El a mai afirmat ca trebuie constituita o comisie speciala in acest scop.

„Sunt ferm convins ca nici eu, nici dumneavoastra nu modificam Constitutia astazi. Este un demers care trebuie pornit repede. Eu astazi am facut un anunt ca ar fi cazul sa pornim acest demers, tinand cont si de majoritatea pe care o avem. Cred ca corect ar trebui constituita o comisie speciala si de la Camera si de la Senat, cum se face acum si cu legile sigurantei nationale si acolo trebuie pornit acest demers”, a adaugat Ciolacu.

Mai mult despre: ,

Comentarii: