Ludovic Orban: „Bre Dornene, nu fi trist, Curtea merge inainte, cu un sef tot comunist. Schimbarea lui dracu cu ta-su”

politica

Fostul premier Ludovic Orban reactioneaza dur dupa ce Marian Enache a fost ales presedinte al CCR. El aminteste de trecutul sulfuros al lui Enache si arata acuzator catre Klaus Iohannis.

„Bre Dornene, nu fi trist, Curtea merge inainte, cu un sef tot comunist! (parafraza dupa Pastorel)

Magistrala noua infaptuire a regimului Iohannis. Schimbarea lui dracu cu ta-su. Cand sa rasuflu usurat ca scapam de relicva iliesciana din fruntea CCR, Iohannis a demonstrat inca o data ca este inepuizabil in materie de ‘dat cu oistea in gard’. A dat ucaz judecatorilor CCR sa il puna in capul trebii pe nimeni altul decat pe Marian Enache.

Pentru marele public este posibil ca numele lui Marian Enache sa nu spuna mare lucru. De aceea, ma simt obligat sa relev cateva date pentru a arata ca, prin aceasta alegere, daca nu am sarit din lac in put, in cel mai bun caz avem de a face cu aceeasi Marie, dar cu alta palarie.

In 22 decembrie 1989, in Vaslui, nu prea a avut loc cine stie ce revolutie. Doar un grup de tovarasi care, cu totul si cu totul intamplator, au ocupat judeteana de partid si l- au uns ca presedinte al CFSN Vaslui pe Marian Enache. Deci, avem de- a aface cu un ‘emanat’ ca si Ion Iliescu.

In duminica orbului, este ales deputat FSN de Vaslui in Adunarea Constituanta, fiind chiar vicepresedinte in comisia de ‘ticluire’ a noii constitutii iliesciene. Dupa ruperea FSN, ramane alaturi de Ion Iliescu, fiind consilier prezidential, ambasador in Republica Moldova si apoi deputat FDSN din 1996.

Chiar daca din 1997 s- a imbolnavit de traseism, a ales tot timpul cu grija partidele, doar dintr-o anumita parte a spectrului politic. A fost membru in APR-ul lui Teodor Melescanu, apoi in PC-ul lui Dan Voiculescu si apoi in UNPR- ul lui Gabriel Oprea (din partea caruia a obtinut un nou mandat de parlamentar pe listele USL in 2012).

In iunie 2016 apare ‘din spuma marii’ in postura de candidat si este desemnat de Senat ca si judecator la CCR. Ca sa pastreze aparentele, PSD nu l-a propus direct ca si judecator. Dar la vot, desi PNL a contestat candidatura sa, a fost ales de majoritatea PSD-UNPR-ALDE. Ca atare, este foarte clar ca ii datoreaza mandatul de judecator PSD.

Ca si Dorneanu, a fost membru CPUN, a fost consilier prezidential al lui Iliescu, are doctoratul in drept luat aproape in acelasi an cu Dorneanu, a fost implicat in elaborarea constitutiei, beneficiaza de pensie speciala si este cumulard (cumuleaza pensia si indemnizatia de judecator CCR) si a votat cot la cot cu Dorneanu toate deciziile revoltatoare ale CCR din ultimii ani. In plus, mai are si o problema legata de colaborarea cu securitatea.

Intr- un raspuns oficial catre CNSAS din 2009, SRI a comunicat ca ‘domnul Marian Enache figureaza cu dosar F.R. (fond retea) 7259/ Vaslui, dar dosarul nu s-a pastrat in arhiva’.

De mentionat ca Enache a fost votat in unanimitate, deci cei trei judecatori numiti de Iohannis plus Iulia Scantei au votat toti cu el. Adicatelea, Werner nu se poate spala pe maini ca stim noi cine. As mai sublinia si momentul ales pentru aceste masinatiuni, sambata de dinaintea Rusaliilor, cand lumea nu este atenta la viata publica”, a transmis Orban.

Citeste si: Marea bataie de joc. Un judecator CCR are trei pensii (una speciala) plus salariu plus indemnizatie de revolutionar

Marian Enache incaseaza trei pensii, dintre care una este pensie speciala, plus salariu plus indemnizatie de revolutionar. Enache este cel mai bine platit judecator al CCR.

Conform declaratiei de avere, Marian Enache incaseaza anual aproape 813.000 de lei (173.000 de euro) din salariul de judecator cumulat cu indemnizatia de revolutionar si trei pensii (de stat, de avocat si cea speciala, de parlamentar). Venitul sau lunar depaseste 15.000 de euro.

Enache s-a remarcat primavara anului 2018, cand l-a ajutat pe deputatul PSD Florin Iordache sa scrie sesizarea prin care a contestat la CCR completurile de trei judecatori ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). Informatia a fost dezvaluita de  Victor Ponta. Enache a votat si pentru admiterea sesizarii, alaturi de cei trei colegi numiti de PSD plus cel al UDMR. Scor strans: 5-4.

Sesizarea lui Iordache a fost depusa intr-un moment stresant pentru Liviu Dragnea, cu o saptamana inainte ca acesta sa aiba termen in dosarul angajarilor fictive la un astfel de complet ICCJ, aminteste Rise Project. CCR a amanat insa de cinci ori sa se pronunte, iar Dragnea a fost condamnat.

O luna mai tarziu, Darius Valcov si familia Cosma de la PSD Prahova, doua dintre motoarele propagandei anti-justitie din ultimii ani, au sarbatorit decizia CCR. Primeau astfel dreptul de a cere rejudecarea dosarelor complexe de coruptie in care sunt condamnati de prima instanta.

Marian Enache este si judecator raportor in cazul sesizarii depusa de Opozitie privind alegerea lui Teodor Melescanu in functia de sef al Senatului. Judecatorii au amanat luare unei decizii de cinci ori, Enache imbolnavindu-se subit in ultima saptamana.

Jurnalistii de la Rise Project au publicat atunci o ancheta in care arata ca Melescanu si Marian Enache sunt prieteni vechi, ei au fost nu numai colegi de partid dar si asociati intr-o firma.

CV-ul lui Marian Enache:

Absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi (1977).

Stagiu de documentare (1990) in Drept constitutional comparat (Franta, Spania, Italia).

Doctor in stiinte juridice: specializarea Drept constitutional, Facultatea de drept a Universitatii Bucuresti (1997).

Activitate profesionala:

1977-1990: avocat in Baroul Iasi, Baroul Vaslui;

1990:membru in Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN);

1990-1992: deputat, Adunarea Deputatilor, Parlamentul Romaniei;

vicepresedinte al Adunarii Deputatilor; vicepresedinte al Comitetului Adunarii Constituante, membru al Comisiei de redactare a Constitutiei Romaniei; membru al Comisiei de redactare a proiectului de Regulament al Adunarii Deputatilor;

1993:consilier prezidential – Directia juridica a Presedintiei Romaniei;

1993-1996: ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Moldova;

1996-2000: deputat, Camera Deputatilor, Parlamentul Romaniei; membru al Comisiei juridice, de disciplina, si imunitati; membru al Comisiei de validare;

1998-2010: avocat in Baroul Bucuresti;

2011-2012: secretar general adjunct al Camerei Deputatilor;

2012-2016: deputat, Camera Deputatilor, Parlamentul Romaniei; membru al Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: