Lui Marian Oprisan ii este teama ca hotii ii vor da in cap: „Publicarea declaratiilor de avere este un abuz”

politica

Vicepresedintele PSD Marian Oprisan considera ca publicarea declaratiilor de averer de catre ANI reprezinta un „abuz”. De altfel, el si-a „anonimizat” bunurile si veniturile in declaratiile publicate pe site-ul CJ Vrancea, insa acestea pot fi vazute pe site-ul ANI.

”Practica occidentala e urmatoarea: iti depui declaratia de avere, dar ea nu e in vazul lumii. Discutam in termeni realisti. Nu e cazul meu, dar poate are cineva doua tablouase, nu stiu care, si vrem sa-l facem guvernatorul Bancii Nationale sau prim-ministru, ceva. E frumos sa-i dea cineva in cap ca afla ca are doua Rembrandturi?”, a declarat Oprisan pentru Libertatea.

Despre faptul ca declaratiile de avere ale demnitarilor si functionarilor publici sunt oricum publicate de site-ul ANI, Oprisan spune ca este ”un abuz”. ”Declaratia trebuie sa fie anonimizata, iar la ea sa aiba acces ANI si organele abilitate ale statului, daca suspecteaza vreun gen de infractiune. Celelalte sunt povesti de adormit copiii”, a afirmat Oprisan.

Seful CJ Vrancea insista in a spune ca practica europeana e diferita de cea romaneasca. ”Uitati-va la practica tarilor civilizate. Singura tara in care suntem de factura asta, in acest moment, cu Agentie Nationala de Integritate in acest mod, este Romania. Este exagerat”, a spus el.

Un raport al OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) noteaza beneficiile publicarii unor declaratii de avere in contextul combaterii coruptiei. De exemplu, datele centralizate de ei arata ca legislatii de acest tip exista in Marea Britanie din 1974, dar si in Italia si Spania din 1982.

Mai mult despre: ,

Comentarii: