Lui Mazare nu i-a fost greu sa fuga. Dragnea: „Radu Mazare a fost si ramane prietenul meu. Nu ma dezic de el”

politica

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, si-a declarat in mai multe randuri fidelitatea fata de Radu Mazare, chiar si dupa ce infractiunile acestuia au fost scoase in evidenta de catre procurorii DNA. Mazare a reusit sa fuga din Romania in conditiile in care la sefia Ministerului de Interne se afla Carmen Dan, una dintre cele mai apropiate colaboratoare ale lui Dragnea.

Dupa retragerea lui Radu Mazare de la conducerea primariei si din partid, ca urmare a problemelor cu DNA, Liviu Dragnea a tinut sa isi manifeste regretul pentru retragerea acestuia din viata publica. „Nu pot sa uit ce a facut Radu Mazare pentru acest municipiu. Radu Mazare a fost si ramane prietenul meu. Nu ma dezic de el”, spunea Dragnea in august 2016, la deschiderea lucrarilor Scolii Politice de vara a Femeilor Social Democrate.

Cu alta ocazie, intr-o interventie telefonica la o emisiune televizata, Dragnea a vorbit si mai calduros despre prietenul sau si despre regretul ca acesta a plecat din PSD: „Mazare, da. Eu nu-mi reneg prietenii niciodata. Am avut o relatie de prietenie foarte buna si eu nu imi reneg prietenii, cu orice risc. E un om pe care il regret”.

Mazare a anuntat, sambata, ca a plecat din tara pentru a cere azil politic in Madagascar. El a spus ca este o „tinta a statului paralel”, folosind aceeasi termeni propagandistici la adresa luptei anticoruptie precum prietenul sau, Liviu Dragnea.

In luna iulie a acestui an, Radu Mazare a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la patru ani de inchisoare cu suspendare in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri din Mamaia, dar decizia nu este definitiva. In acest dosar au fost judecati fosti angajati din Primarie sau fosti consilieri locali. Instanta a decis achitarea a 26 de inculpati, ceilalti primind pedepse cu suspendare. In acest dosar, Radu Mazare a fost trimis in judecata de DNA in 28 octombrie 2008, alaturi de 36 de persoane, intre care fosti si actuali functionari din Primaria Constanta si Oficiul de Cadastru, mandatari si notari publici, pentru atribuirea nelegala a unor intinse suprafete de teren intravilan din municipiul Constanta, Mamaia, plaja si faleza. Prejudiciul in aceasta cauza a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro.

Radu Mazare mai este judecat si in alte dosare, acestea aflandu-se pe rolul primei instantei. Astfel, la instanta suprema este judecat un dosar in care fostul primar al Constantei este acuzat ca a primit opt milioane de euro si peste opt milioane de lei de la reprezentantii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente si pentru inlesnirea castigarii unei licitatii sau incheierea unor contracte. In acest dosar, mai sunt judecati fostul deputat PSD Eduard Martin, asociat al SC Polaris M Holding SRL, si mai multi functionari din Primaria Constanta, precum si omul de afaceri Sorin Strutinsky.

De asemenea, el este judecat tot la instanta suprema, impreuna cu fratele sau, fostul senator Alexandru Mazare si omul de afaceri Avraham Morgenstern, in dosarul campusului social Henri Coanda din Constanta. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Radu Mazare, in calitate de primar al municipiului Constanta, a lansat, la inceputul anului 2011, programul de construire a unor locuinte modulare grupate in Campusul Social “Henri Coanda”, aprobat prin hotarare a Consiliului Local Constanta. In acest context, Avraham Morgenstern i-ar fi dat lui Radu Mazare 175.000 de euro, pentru ca acesta sa-i faciliteze castigarea licitatiei pentru contractul de construire a campusului social, in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro). Anchetatorii sustin ca din cei 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferati in contul personal al lui Radu Mazare si 80.000 de euro in contul pus la dispozitie de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazare, ambele fiind deschise la o banca din Israel.

Radu Mazare este judecat la Tribunalul Constanta intr-un alt dosar pentru abuz in serviciu, fiind acuzat de procurorii DNA ca ar fi vandut terenuri din Mamaia la preturi subevaluate, realizand astfel un prejudiciu de peste trei milioane de euro.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: