Lukasenko a cedat de bunavoie Moscovei un aeroport militar: „Belarusul a transferat sub controlul total al Rusiei aerodromul Ziabrovka de langa Gomel”

externe

Belarusul a transferat aerodromul Ziabrovka de langa Gomel (sud-est) sub controlul total al Rusiei, a declarat joi adjunctul sefului Directiei principale de operatiuni a Statului Major al armatei ucrainene, generalul de brigada Oleksii Gromov, intr-o conferinta de presa, informeaza agentiile de presa Unian si Liga, citate de Agerpres.

‘Belarusul a transferat sub controlul total al Rusiei aerodromul Ziabrovka de langa Gomel, unde in prezent au loc lucrari de amenajare a unei baze militare. Pe acest aerodrom se afla o subunitate (divizion) de rachete Iskander-M si una de sisteme antiaeriene S-400 Triumf ale fortelor armate ruse’, a specificat generalul Gromov.

De asemenea, Belarus asteapta sa primeasca propriul sistem Iskander din Rusia, pentru care se pregateste intens, a adaugat generalul ucrainean.

Acesta urmeaza sa fie instalat la unitatea militara a Brigazii 465 de rachete a fortelor de infanterie din Belarus in orasul Osipovici, unde a fost demarata constructia unor hangare, potrivit generalului ucrainean.

La ora actuala, a spus Oleksii Gromov, nu exista semne de formare a unor grupuri ofensive pe teritoriul Belarusului, dar sunt recrutati intens fosti militari in compania militara privata ‘Liga’ (noul nume al grupului rusesc de mercenari Wagner). Cu prioritate sunt recrutati fosti militari care au servit in fortele speciale sau ca piloti.

In opinia sa, unitati armate din Belarus ar putea fi antrenate in diversiuni impotriva Ucrainei, dar posibilitatea unei invazii la scara larga a Belarusului in Ucraina pare scazuta pana acum, considera el.

Mai devreme, seful Directiei principale de informatii, adjunct al sefului Statului Major al armatei belaruse, general-maiorul Ruslan Kosighin, amenintase Polonia cu lovituri cu rachete ca raspuns la posibile ‘provocari din partea Occidentului’, dupa cum a relatat agentia oficiala de presa Belta.

In cazul realizarii de catre Occident a unor a unor ‘planuri’, anume Polonia, cu infrastructura sa militara, va deveni tinta principala a loviturilor, a declarat acesta, fara sa detalieze despre ce fel de planuri ar fi vorba.

‘Teritoriul Poloniei, precum si cel al statelor baltice sunt transformate intr-un poligon, unde SUA intentioneaza sa declanseze un alt conflict sangeros in Europa impotriva Federatiei Ruse si a aliatilor sai’, a spus generalul belarus, in ton cu naratiunea Moscovei, care se prezinta drept victima si se vede ca o cetate inconjurata de dusmani externi.

In finalul unei intrevederi cu omologul sau belarus Aleksandr Lukasenko, presedintele Vladimir Putin declarase la sfarsitul lunii iunie ca Rusia va transfera in urmatoarele luni sisteme de rachete Iskander-M, care pot folosi rachete balistice sau de croaziera, in versiunile lor conventionale si nucleare, dupa cum au transmis agentiile internationale de presa.

De la invazia Rusiei in Ucrainei, la 24 februarie, Belarusul, aliat al Moscovei, a servit ca baza pentru fortele rusesti.

Trupele ruse au folosit Belarusul in special in incercarea de a ocupa capitala Kiev, insa au renuntat la sfarsitul lunii martie, in fata rezistentei ucrainene, si s-au retras.

Regimul lui Lukasenko, supus unor sanctiuni occidentale puternice, este extrem de dependent militar si economic de Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: