Lukasenko ameninta cu atacuri armate capitalele occidentale: „Nu va atingeti de noi si nu ne vom atinge de voi”. A ordonat fortelor sale armate sa vizeze „centrele de decizie” din Vest

externe

Presedintele Aleksandr Lukasenko a amenintat sambata cu represalii militare impotriva oricui ar ataca Belarusul, in contextul tensiunile ridicate, generate de razboiul din tara vecina, Ucraina, transmite duminica dpa, citata de Agerpres.

Intr-un discurs pronuntat in ajunul Zilei Independentei, presedintele Lukasenko a spus ca a ordonat fortelor sale armate sa vizeze „centrele de decizie” din capitalele occidentale in cazul unui atac asupra Belarusului, adaugand: „Nu va atingeti de noi si nu ne vom atinge de voi”, potrivit agentiei de presa Belta.

In pofida faptului ca Rusia a invadat Ucraina, Moscova si aliatul sau devotat, Minsk, au incercat in mod repetat sa se prezinte drept victime ale politicilor presupus ostile ale Occidentului si ale NATO.

Au existat temeri ca Belarusul ar putea intra oficial in razboi alaturi de Rusia dupa declansarea razboiului din Ucraina pe 24 februarie. Presedintele Lukasenko a recunoscut ca in primele saptamani de invazie au fost lansate rachetele rusesti in directia Ucrainei de pe teritoriul sau.

La summitul NATO de la Madrid, desfasurat la inceputul acestei saptamani, Alianta Nord-Atlantica a decis sa isi consolideze in mod semnificativ flancul estic si sa inceapa procesul de aderare pentru Finlanda si Suedia.

Ulterior, presedintele Vladimir Putin si-a anuntat intentia de a raspunde posibilului transfer al soldatilor NATO in Finlanda cu desfasurari proportionale de trupe rusesti in regiune.

Mai mult despre:

Comentarii: