Lukasenko anunta in ce conditii va izbucni razboiul: „Liderii unor tari au luat-o razna. Ei cred ca pot castiga un razboi. Nimeni nu va castiga”

externe

Minskul nu are absolut niciun interes in declansarea unui razboi, iar un conflict ar putea izbucni numai daca Belarus sau Rusia, aliatul sau apropiat, ar fi atacate direct, a declarat vineri presedintele belarus Aleksandr Lukasenko intr-un discurs catre populatie si parlament, potrivit Reuters si Interfax, citate de Agerpres.

La ora actuala, Moscova si Minskul se pregatesc de organizarea unor exercitii militare comune in Belarus, la nord de Ucraina, luna viitoare, acestea intervenind pe fondul unei concentrari mai ample de trupe ruse in apropiere de frontiera ucraineana, ceea ce a generat temeri Occidentului ca Rusia ar putea pregati o invazie in Ucraina.

Liderul belarus a spus ca aceste exercitii vor ajuta Minskul sa inteleaga unde este necesara o concentrare de forte si ca Belarus trebuie sa-si protejeze flancul sudic cu Ucraina.

„Deci, va fi un razboi sau nu? Da, va fi. Dar numai in doua cazuri: daca se comite o agresiune directa impotriva Belarusului si daca aliatul nostru – Federatia Rusa – este atacat direct”, a declarat Lukasenko, citat de Interfax, indicand ca Belarusul va trebui sa se implice intr-un eventual conflict in cazul unui atac direct asupra Rusiei, in baza acordurilor care stau la temelia Uniunii statale Rusia-Belarus.

El a insistat ca Belarus nu vrea categoric si nu accepta un razboi.

„Dar liderii unor tari au luat-o razna. Ei cred ca pot castiga un razboi. Nimeni nu va castiga. Toti vom pierde. De aceea, noi nu vrem razboi. Am luptat deja. Poporul nostru a pierdut milioane de oameni in razboaiele trecute”, a spus Lukasenko, fara sa numeasca vreo tara.

Liderul belarus a spus ca „noi nu dorim sa recroim lumea, sa cream probleme vecinilor”, in timp ce regimul sau este acuzat de provocarea unei crize a migrantilor la frontiera cu tari membre ale UE, ca retorsiune la sanctiunile instituite de Uniunea Europeana dupa reprimarea brutala a miscarii de contestare de dupa controversata sa realegere in functie in august 2020.

Autoritatile americane au avertizat in 26 ianuarie regimul de la Minsk cu consecinte grave daca va permite ca teritoriul belarus sa fie utilizat de trupele ruse pentru o invazie in Ucraina, potrivit unei declaratii facute de purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Ned Price.

Mai mult despre:

Comentarii: