Lukasenko cere o „curatare morala” a Europei: „Occidentul aduce lumea mai aproape de abisul unui mare razboi in care nu va exista niciun invingator”

externe

Presedintele belarus Alexander Lukasenko, a avertizat marti ca la orizont s-ar putea ivi un conflict global major, scrie Business Insider.

In cadrul unei ceremonii pentru oficialii belarusi si pentru absolventii scolilor militare de top, el a acuzat SUA si natiunile occidentale ca perpetueaza o „ordine mondiala multipolara” si ca sprijina „regimurile deschis fasciste”, a relatat agentia de presa de stat Belta. Comentariile lui Lukasenko sunt identice cu  afirmatiile nefondate ale lui Putin potrivit carora guvernul ucrainean este fascist.

Potrivit Belta, liderul belarus a mai afirmat, fara a avea dovezi, ca Europa „nu decide nimic” si ca este „sub degetul mare al Washingtonului”, avertizand armata ucraineana sa nu-si coboare garda. Lukasenko a mai acuzat Occidentul ca incearca sa „semene haos si sa distruga” tara sa.

„Din pacate, o astfel de politica a Occidentului aduce lumea mai aproape de abisul unui mare razboi in care nu va exista niciun invingator”, a declarat Lukasenko, potrivit Belta.

„Evenimentele care se desfasoara astazi in jurul Belarusului si al Rusiei necesita o vigilenta si o concentrare extrema”, a adaugat Lukasenko, conform publicatiei, referindu-se la razboiul din Ucraina. „Conduse de Statele Unite, tarile occidentale au distrus sistemul de securitate globala in mod consecvent, metodic si chiar impotriva propriilor interese nationale si a dorintelor popoarelor.”

Lukasenko a reluat, de asemenea, criticile lui Putin la adresa NATO, in special opinia liderului rus cu privire la decizia Suediei si Finlandei de a se alatura aliantei.

„Aparent, noii ‘cruciati’ ai Aliantei Nord-Atlantice au decis brusc ca este momentul potrivit pentru un alt ‘Drang nach Osten’, uitand cum s-au incheiat campanii similare pentru predecesorii lor istorici”, a declarat Lukasenko, sustinand ca exercitiile militare defensive ale NATO sunt exemple ale unei „forte de atac” in crestere.

Prin „Drang nach Osten” – care in germana inseamna „raspandire spre est” – Lukasenko a facut referire la un termen folosit de liderul nazist Adolf Hitler ca parte a planului sau de a dobandi teritoriu slav pentru „spatiul vital” german si impulsul pentru conflictul nazist in Europa de Est.

La inceputul acestei luni, Lukasenko a mai spus ca, in opinia sa, a venit timpul ca o Europa „uituca” sa se confrunte cu o „curatare morala”.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: