Lukasenko jura: „Sa nu credeti ca planuiesc un atac, ca vom bombarda Ucraina de pe teritoriul Belarusului. De dragul a ce?”

externe

Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko, cel mai apropiat aliat al Kremlinului, a negat vineri ca ar avea planuri de a ataca Ucraina, intr-o intalnire cu locuitorii districtului Prujana (regiunea Brest), din sud-vestul Belarusului, relateaza EFE, citata de Agerpres.

„Sa nu credeti ca planuiesc un atac, ca vom bombarda Ucraina de pe teritoriul Belarusului sau ceva de genul acesta”, a spus presedintele belarus, citat de agentia oficiala Belta.

El a adaugat ca nu are „nicio dorinta” ca copiii sai sau copiii cetatenilor belarusi sa lupte.

„De dragul a ce? Trebuie sa ne calmam!”, a spus presedintele belarus.

Lukasenko sustine ca nu Ucraina este cea care lupta, ci „intregul bloc NATO si SUA in primul rand lupta astazi impotriva Rusiei”.

Europa ar fi pus capat demult razboiului daca SUA, cu ajutorul Poloniei, nu ar fi continuat sa alimenteze actiunile de lupta din Ucraina, a declarat Lukasenko.

Guvernul ucrainean considera regimul belarus drept „complice la agresiunea rusa” pentru ca a permis de pe teritoriul sau nu numai atacuri rusesti cu rachete, ci si intrarea trupelor ruse in Ucraina la inceputul „operatiunii militare speciale” lansate de presedintele rus Vladimir Putin in urma cu aproape sase luni.

„Din punct de vedere juridic si pentru mult timp, Belarus va fi considerata o tara care si-a oferit infrastructura pentru invazia rusa”, a declarat recent consilierul sefului administratiei prezidentiale ucrainene, Mihailo Podoliak, citat de EFE.

La 16 august, purtatorul de cuvant al fortelor militare aeriene ucrainene, Iuri Ignat, a declarat ca, la ora actuala, circa 430 de avioane rusesti se afla in apropierea granitelor Ucrainei pe diferite aerodromuri din Belarus, Rusia si Crimeea anexata, conform Unian.

Comentarii: