Lukasenko si-a trimis trupele speciale in Kazahstan: „Protestatarii sa isi ceara scuze militarilor!”

externe

Trupe speciale din Belarus se indreapta spre Kazahstan pentru a inabusi revolta populatiei. Dictatorul Lukasenko le-a cerut protestatarilor sa negocieze cu presedintele Kazahstanului.

„Asa cum au promis, trupele belaruse sunt in drum spre Kazahstan. Un convoi al fortelor speciale a fost reperat in apropierea aeroportului militar din Machulishchy, districtul Minsk. Soldatii vor fi dusi in Kazahstan cu avioane de transport rusesti de la Pskov, care au plecat deja spre Belarus”, a anuntat un jurnalist din Belarus.

Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a facut apel la revoltatii din Kazahstan sa inceapa negocierile cu presedintele Kassym-Jomart Tokayev, in timp ce a luat cuvantul la sedinta de guvern pentru a discuta politica istorica a Belarusului din 6 ianuarie, a anuntat agetia de stiri oficiala din Belarus, BelTA.

„Vreau sa ma adresez protestatarilor in numele bielorusilor. Este timpul sa incheiem lucrurile, sa negociem inainte ca totul sa fi mers prea departe. Presedintele Tokayev este deschis la negocieri. Este o persoana decenta, un diplomat. Este un om foarte inteligent si educat”, a subliniat liderul belarus.

Lukasenko a mai spus ca oamenii din Kazahstan ar trebui sa inteleaga un lucru: aceasta este tara lor si nu vor avea alta. „Sa intorci tara cu susul in jos este usor, dar va fi costisitor sa o restabilesti dupa aceea. Contradictiile dintre diferitele grupari sunt uriase acolo. Ei trebuie sa gaseasca un acord”, a declarat el.

„Ei trebuie sa isi ceara scuze militarilor pentru a repara rupturile recente si sa se aseze la masa de negocieri cu autoritatile, cu Tokayev pentru a discuta despre modalitatile de construire a statului”, a mai spus presedintele.

Rusia si aliatii sai au anuntat joi trimiterea unui contingent al fortelor de mentinere a pacii in Kazahstan, unde manifestatiile antiguvernamentale s-au soldat cu zeci de morti, transmit AFP si Reuters.

”O forta comuna de mentinere a pacii a Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC) a fost trimisa in Kazahstan pentru o perioada limitata, in scopul stabilizarii si al normalizarii situatiei”, a indicat aceasta alianta militara intr-un comunicat difuzat pe Telegram de catre purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse, Maria Zaharova.

Desfasurarea fortei OTSC survine ca raspuns la o solicitare din partea presedintelui kazah Kasim-Jomart Tokaev.

Din OTSC fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirgizstan si Tadjikistan.

Secretariatul organizatiei a precizat ca principalele sarcini ale fortei OTSC trimise in Kazahstan vor fi protejarea obiectivelor militare si publice importante si ajutorarea fortelor de ordine locale.

Agentia de presa rusa TASS a citat Ministerul Sanatatii kazah potrivit caruia in timpul protestelor din Kazahstan, intrate deja in a treia zi, au fost raniti peste 1.000 de oameni, dintre care 400 sunt spitalizati.

Postul public de televiziune din Kazahstan a anuntat joi ca 12 politisti au murit in timpul ciocnirilor cu manifestantii la Almati.

Revolta din Kazahstan a inceput pe fondul protestelor populatiei impotriva cresterii preturilor gazului petrolier lichefiat (GPL), combustibil utilizat pe scara larga la automobile in tara central-asiatica. Ulterior, manifestantii au cerut retragerea totala a lui Nursultan Nazarbaev (81 de ani), care a demisionat in 2019, dar a ramas un personaj important in viata politica. Familia Nazarbaev controleaza o mare parte din economia kazaha.

Presedintele Kasim-Jomart Tokaev, succesorul lui Nazarbaev, a sustinut miercuri ca ‘bande teroriste’ captureaza cladiri, infrastructura si arme. ”Este o subminare a statului si, cel mai important, este un atac asupra cetatenilor nostri care imi cer sa ii ajutam urgent”, a declarat Tokaev.

El a ordonat protectie guvernamentala pentru ambasadele straine si pentru afacerile detinute de companii straine in Kazahstan.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: