Lumea este inglodata intr-o datorie de 315 trilioane de dolari – raport al Institutului de Finante Internationale

externe

Lumea este inglodata intr-o datorie de 315 trilioane de dolari, potrivit unui raport al Institutului de Finante Internationale, relateaza CNBC.

Acest majorare a datoriei la nivel global a fost cea mai mare, mai rapida si mai ampla crestere a datoriilor de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, care a coincis cu pandemia Covid-19.

„Aceasta majorare marcheaza a doua crestere trimestriala consecutiva si a fost determinata in principal de pietele emergente, unde datoria a crescut la un nivel fara precedent de peste 105.000 de miliarde de dolari – 55.000 de miliarde de dolari mai mult decat in urma cu un deceniu”, a declarat IIF in raportul trimestrial Global Debt Monitor, publicat in luna mai.

Aproximativ doua treimi din cele 315.000 de miliarde de dolari datorate provin de la economiile mature, Japonia si Statele Unite contribuind cel mai mult la acest teanc de datorii.

Cu toate acestea, raportul datorie/PIB pentru economiile mature – care este considerat un bun indicator al capacitatii unei tari de a-si plati datoriile – a scazut in general.

Pe de alta parte, pietele emergente detineau datorii de 105.000 de miliarde de dolari, dar raportul datorie-PIB a atins un nou maxim de 257%, impingand raportul general in sus pentru prima data in ultimii trei ani.

China, India si Mexic au fost cele mai mari contributoare, se arata in raport.

IIF a identificat inflatia ridicata, cresterea frictiunilor comerciale si tensiunile geopolitice ca fiind factori care ar putea reprezenta un risc semnificativ pentru dinamica datoriei, „punand o presiune ascendenta asupra costurilor de finantare la nivel mondial”.

Din stocul de datorii de 315.000 de miliarde de dolari, datoriile gospodariilor, care includ, printre altele, creditele ipotecare, cartile de credit si datoriile studentilor, se ridicau la 59.100 de miliarde de dolari.

Datoria intreprinderilor, pe care corporatiile o folosesc pentru a-si finanta operatiunile si cresterea, se ridica la 164,5 trilioane de dolari, numai sectorul financiar reprezentand 70,4 trilioane de dolari din aceasta suma.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: