Lumea o credea moarta. Influenta matusa a lui Kim Jong-Un a reaparut in public

uncategorized

Influenta matusa a liderului nord-coreean Kim Jong Un a aparut pentru prima data in public, la sase ani de la executarea sotului ei Jang Song Thaek, considerat la un moment dat numarul doi al regimului de la Phenian, relateaza duminica Reuters si dpa, citate de Agerpres. 

Kim Kyong Hui (73 de ani) este sora fostului dictator Kim Jong Il si a jucat un rol major in primii ani ai regimului actualului lider, Kim Jong Un, nepotul ei. A disparut insa de pe scena publica dupa ce in 2013 Kim Jong Un a ordonat ca sotul ei sa fie executat, in cadrul unei „epurari”. De altfel, numerosi analisti considerau ca si aceasta a fost ucisa.

Duminica, in schimb, media de stat nord-coreene au aratat-o pe matusa alaturi de nepot si sotia sa Ri Sol Ju la un spectacol dedicat Anului nou lunar organizat la Phenian.

„Multi observatori nord-coreeni au presupus despre Kim Kyong Hui ca a plecat in exil sau chiar ca a fost omorata si ea, dupa moartea sotului ei, asa incat aparitia ei alaturi de conducator, dupa sase ani, constituie evident o surpriza”, a afirmat Oliver Hotham, editor la NK News, organizatie din Seul care monitorizeaza situatia din Coreea de Nord.

Kim Hyong Hui si sotul ei erau priviti intr-o vreme ca un fel de „regenti” in spatele tanarului Kim Jong Un, care i-a succedat tatalui sau in decembrie 2011.

Reaparitia ei alaturi de lider sugereaza ca si-a pastrat sau redobandit o pozitie influenta, in culise, considera Hotham, mentionand ca media de stat o pozitioneaza pe Kim Kyong Hui dupa nr. 2 „nominal”, Choe Ryong Hae.

Este posibil sa-i fi fost atribuita o pozitie noua de importanta, ca de exemplu consilier al lui Kim Jong Un pe probleme economice sau politice, a mai spus Hotham, remarcand si ca prezenta sa alaturi de cel care a ordonat executia sotului ei „aminteste cat de ciudata si brutala este Coreea de Nord”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: