Luminita Odobescu, la Summitul de Pace pentru Ucraina, din Elvetia: „Trebuie sa judecam Rusia nu dupa vorbele sale, ci dupa actiunile sale”

externe

Ministrul de Externe al Romaniei, Luminita Odobescu, a afirmat, la Summitul Global pentru Pace dedicat Ucrainei, ca intreaga comunitate internationala este obligata sa continue sa sprijine Ucraina „de angajamentul nostru comun de a sustine dreptul incontestabil al fiecarei tari suverane de a decide privind viitorul sau”.

„Ucrainenii nu sunt doar victime ale agresiunii rusesti. Ei sunt aparatori ai libertatii si democratiei”, a subliniat Odobescu.

Luminita Odobescu a afirmat, la Summitul Global pentru Pace dedicat Ucrainei, care se desfasoara, sambata si duminica, in Elvetia, ca evenimentul este un prim pas necesar spre o pace justa, completa si durabila in Ucraina, fondata pe Carta ONU si principiile dreptului international.

„Suntem obligati sa continuam sa sprijinim Ucraina – de angajamentul nostru comun de a sustine dreptul incontestabil al fiecarei tari suverane de a decide privind viitorul sau.

Aceasta este o responsabilitate incredintata noua in mod colectiv, ca o comunitate constransa atat de reguli, cat si de valori, de catre victimele nevinovate din Ucraina. Insa ucrainenii nu sunt doar victime ale agresiunii rusesti. Ei sunt aparatori ai libertatii si democratiei”, a subliniat Odobescu.

Ea a amintit de un discurs al presedintelui Volodimir Zelenski, cu cateva ore inainte de invazia pe scara larga, care spunea lumii ca agresorul ne va ”vedea fetele, nu spatele”.

„Ucraina nu a vrut sa duca acest razboi. Acest lucru a fost impus de Rusia. Astfel ca doar Rusia este raspunzatoare legal, politic si moral de acest razboi de agresiune.

Si Rusia poate termina acest razboi, dar nu vrea. Pe de-o parte – ii avem pe ucraineni, care nu vor intoarce spatele viitorului democratic al tarii lor. Ei vor continua sa lupte, sa moara daca trebuie, pentru independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a tarii lor.

De cealalta parte – avem agresorul, Rusia. Propaganda sa sustine ca Rusia vrea sa puna capat razboiului. Promoveaza acest discurs fals ca Ucraina respinge toate initiativele de pace. Dar trebuie sa judecam Rusia nu dupa vorbele sale, ci dupa actiunile sale”, a subliniat ministrul roman de Externe.

Luminita Odobescu a amintit ca Rusia a comis crime de razboi si crime impotriva umanitatii in multe locuri din Ucraina.

„Ei incearca – si esueaza – sa infranga extraordinara rezistenta ucraineana. Rusia crede ca poate folosi forta sa submineze viitorul Ucrainei. Acest lucru vine dintr-o intelegere invechita a relatiilor internationale.

Una in care lumea este impartita: pe de-o parte asa-numitele Mari Puteri, pe de alta parte (cum considera Rusia) actorii internationali cu o pozitie mai slaba. Aceasta este miza: a sprijini ordinea internationala bazata pe reguli sau a ne intoarce la politica de putere din secolul al 19-lea.

Razboiul de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei este un test cu turnesol pentru comunitatea noastra internationala. Pentru noi, cei aflati aici la Burgenstock, exista o singura optiune: sa respingem unanim orice incercari de a aduce inapoi forta in relatiile internationale.

Sa sustinem Carta ONU. Sa protejam dreptul international. Sa demonstram Rusiei, si tuturor celor care ar avea idei similare, ca o agresiune impotriva unei alte tari suverane nu poate ramane nepedepsita”, a conchis Odobescu.

(foto: mae.ro)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: