Lunetistii incep sa traga asupra oamenilor din jurul aeroportului din Kabul. Fortele occidentale au ripostat – Video

externe

Un schimb de focuri in care au fost implicate fortele occidentale a izbucnit luni pe aeroportul din Kabul. Trupele occidentale au intervenit cand garzile afgane au facut schimb de focuri cu barbati inarmati neidentificati, a anuntat armata germana.

CNN a anuntat ca un lunetist din afara aeroportului a tras asupra garzilor afgane – aproximativ 600 de fosti soldati guvernamentali ajuta fortele americane la aeroport – in apropierea portii nordice a acestuia.

Fortele americane si germane au fost implicate in ciocnire, a declarat armata germana. Trei garzi afgane ranite erau tratate la un spital de campanie din aeroport, a precizat aceasta.

Doi oficiali NATO de la aeroport au declarat ca situatia era sub control dupa focurile de arma.

Statele Unite ale Americii si aliatii sai se vor confrunta cu „consecinte” daca isi amana plecarea din Afganistan, programata pentru 31 august, pentru a continua evacuarile din Kabul, a declarat luni un purtator de cuvant al talibanilor pentru canalul de televiziune Sky News, relateaza AFP.

„Este o linie rosie. Presedintele Biden a anuntat ca (Statele Unite) isi vor retrage toate fortele armate pana pe 31 august. Deci, daca isi prelungesc (prezenta), inseamna ca prelungesc ocupatia, ceea ce nu este necesar”, a declarat purtatorul de cuvant Suhail Shaheen.

„Daca SUA sau Marea Britanie cer mai mult timp pentru a continua evacuarile, raspunsul este nu. In caz contrar, vor exista consecinte”, a adaugat el. „Acest lucru va crea neincredere intre noi. Daca intentioneaza sa continue ocupatia, acest lucru va provoca o reactie”, a mai spus Suhail Shaheen.

De asemenea, talibanii nu vor anunta formarea unui guvern in Afganistan atat timp cat soldatii americani raman pe teritoriul sau, au declarat luni pentru AFP doua surse din cadrul miscarii islamiste.

„S-a decis ca formarea guvernului … sa nu fie anuntata atat timp cat un singur soldat american va mai fi prezent in Afganistan”, a spus una dintre aceste surse, informatie confirmata de cea de-a doua sursa.

Sub presiunea aliatilor sai, presedintele american Joe Biden a lasat deschisa posibilitatea mentinerii unor soldati in Afganistan dupa 31 august, in conditiile in care de la preluarea conducerii de catre talibani la mijlocul lunii august mii de familii s-au adunat langa Aeroportul International Kabul pentru a incerca sa paraseasca tara inainte de aceasta data.

Ministrul britanic al Apararii, Ben Wallace, a declarat luni ca Regatul Unit intentioneaza sa pledeze marti pe langa Statele Unite, cu ocazia unui summit virtual G7 dedicat Afganistanului, pentru o continuare a operatiunilor de evacuare dupa data de 31 august.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: