Luni, simulare „digitalizata” pentru Evaluarea Nationala a elevilor. Profesorii vor putea corecta lucrarile de acasa

news

In premiera, lucrarile la examenele nationale – Evaluare Nationala 2024 si Bacalaureat 2024 -, dar si la simulari, care incep luni, pentru elevii de clasa a VIII-a, vor fi corectate digital. Ministrul Educatiei, Ligia Deca, spune ca evaluarea digitalizata nu influenteaza nici tipurile de subiecte, nici baremul, nici timpul de lucru al copiilor, singura diferenta fiind ca lucrarea va fi secretizata automat, in momentul in care este scanata, in prezenta elevilor.

„Stiu ca schimbarea poate fi privita cu reticenta, insa pilotarea evaluarii digitalizate doi ani consecutivi, apoi extinderea ei la bacalaureatul din toamna anului trecut pentru toti candidatii ne-au aratat ca aceasta schimbare inseamna, in mod evident, un progres – unul de care avem nevoie”, a scris, pe Facebook, Ligia Deca.

In sesiunea august – septembrie 2023 a examenului national de bacalaureat s-a testat platforma cu peste 6.000 de cadre didactice, pentru mai mult de 18.000 de candidati.

La procesul de scanare a lucrarilor participa aproximativ 10% dintre cadrele didactice sau personal auxiliar (informaticieni), care au competentele necesare accesarii si utilizarii platformei.

176.000 de elevi, asteptati la simulare

Desfasurarea probelor scrise ale simularii Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a se face in conformitate cu prevederile art. 17 din Metodologia de organizare si desfasurare a Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a in anul scolar 2010-2011, aprobata prin OMECTS nr. 4801/2010, valabila si pentru anul scolar 2023-2024, conform OME nr. 6155/2023 si ale procedurii Ministerului Educatiei, conform Edupedu.ro.

Conform centralizarilor Ministerului Educatiei, consultate de Edupedu.ro, peste 176 de mii de elevi din clasa a VIII-a sunt asteptati la simularea de la Evaluarea Nationala 2024.

Vor fi peste 3.700 de scoli in care se dau aceste simulari, iar in fiecare scoala va fi formata o comisie de examen din cel putin 4 cadre didactice si cel mult 8. Sunt cate doi profesori asistenti in fiecare clasa.

De regula, la aceste simulari, evaluarea lucrarilor avea loc in scoala in care copilul sustinea proba, in scoala in care acesta invata, dar digitalizarea lucrarilor permite acum evaluarea de catre orice profesor din orice colt al tarii.

Evaluarea va avea loc, potrivit reprezentantilor Ministerului Educatiei, in conditii de examen – adica aleatoriu, in alt judet decat cel in care s-a sustinut lucrarea.

Elevii vor sustine simularea pentru Evaluarea Nationala in zilele de 5, 6 si 7 februarie si vor avea la dispozitie doua ore sa rezolve subiectele. Le vor primi sub forma de brosura, care se va preda la finalul probei. Rezultatele se comunica parintilor pe 23 februarie. Pentru simularea Evaluarii Nationale, profesorii evaluatori vor putea corecta lucrarile inclusiv de acasa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: