Lupta anticoruptie in Ucraina. Fosti oficiali din Ministerul Apararii, acuzati oficial de deturnare de fonduri: „Soldatii au primit veste antiglont de slaba calitate”

externe

nabu ucraina

Fosti oficiali de rang inalt din Ministerul Apararii, suspectati de deturnare de fonduri pentru aprovizionarea cu materiale militare, au fost acuzati in mod oficial si vor comparea in instanta, a anuntat Biroul de Stat de Investigatii la 17 aprilie, relateaza Kyiv Independent.

Biroul de Stat de Investigatii este o agentie ucraineana de aplicare a legii care se ocupa in principal de anchetele preliminare privind oficialii de rang inalt si persoanele aflate in pozitii de putere sau de autoritate.

Grupul de oficiali, printre care se numara si un fost ministru adjunct al apararii, este acuzat ca a comandat in mod intentionat bunuri de proasta calitate din strainatate pentru a deturna fonduri.

Procesul de achizitie a implicat achitarea in avans a marfurilor si incalcarea „procedurii de monitorizare a calitatii bunurilor”, potrivit Biroului.

Ca urmare, soldatii ucraineni „au primit veste antiglont de slaba calitate care nu pot fi folosite in lupta fara a fi pusa in pericol viata”, a declarat Biroul.

„Acest lucru a dus nu numai la pierderea a 222 de milioane de grivne (5,6 milioane de dolari) din fonduri bugetare, ci si la subminarea capacitatilor de aparare a tarii, o amenintare la adresa vietii si sanatatii personalului din Fortele Armate”, a precizat Biroul.

Fostul ministru adjunct al apararii este acuzat in mod specific ca a facut lobby pentru contracte de furnizare de bunuri precum munitii, veste antiglont, casti si haine la „preturi umflate si de calitate scazuta”.

Schema de coruptie s-a ridicat la o valoare totala de peste 1,4 miliarde Hr (35 de milioane de dolari), a precizat Biroul.

Oficialii sunt suspectati nu doar de deturnare de fonduri, ci si de obstructionarea activitatilor fortelor armate. Daca vor fi gasiti vinovati, acestia risca pana la 15 ani de inchisoare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: