externe

Lupta anticoruptie in Ucraina: Un fost consilier al lui Zelenski a fost arestat pentru deturnare de fonduri

Curtea Suprema Anticoruptie l-a arestat miercuri seara pe un fost consilier in cadrul biroului presedintelui Zelenski, Artem Shilo, pentru presupusa implicare intr-un grup care ar fi deturnat 94,7 milioane de hrivne (2,4 milioane de dolari), relateaza Kyiv Post.

Grupul ar fi perceput de la Ukrzaliznitia (Caile Ferate Ucrainene) aproape de doua ori mai mult decat tariful practicat pentru transformatoarele electrice pe care le-a livrat.

Shilo fusese retinut marti, 3 aprilie, au declarat surse din cadrul fortelor de ordine ale Kyiv Post.

Biroul National Anticoruptie din Ucraina (NABU) a postat marti pe Telegram ca, impreuna cu Procuratura Specializata Anticoruptie (SAPO), a descoperit schema de coruptie.

Shilo a lucrat, de asemenea, pentru Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) – principala agentie de informatii si de securitate din Ucraina.

Potrivit ofiterilor de politie, fostul oficial s-a imbogatit cu aproape 60 de milioane de Hr (1,5 milioane de dolari) in perioada 2022-2023.

Shilo a ocupat functia de consilier al Biroului presedintelui Ucrainei intre 2021 si 2022. El l-a consiliat pe Oleg Tatarov, adjunctul sefului biroului lui Zelenski.

Surse ale Kyiv Post au declarat ca arestarea lui Shilo ar putea avea reverberatii pentru Tatarov si ca un segment din echipa Biroului presedintelui ar putea incerca sa il protejeze pe Shilo de urmarirea penala.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Fiul lui Doldurea a cautat sa fuga din Romania. Anchetatorii au descoperit ca acesta se uita dupa „tari fara extradare” si „boli cu care nu se face puscarie”

Ionut Doldurea, fiul primarului reales Ion Doldurea (PSD), a cautat pe internet informatii despre "tari…

2 ore ago

Canada: Nivelul minim record al banchizei din Golful Hudson, un semnal de alarma pentru supravietuirea ursilor polari

Intinderea banchizei care acopera Golful Hudson din Canada a atins un minim record in luna…

3 ore ago

Un grup de advocacy din Austria a depus o plangere impotriva Alphabet, compania mama a Google, pentru presupusa urmarire a utilizatorilor browserului Chrome

Grupul de advocacy austriac NOYB a depus, joi, la autoritatea nationala pentru protectia datelor, o…

3 ore ago

Rusia spune ca reporterul Wall Street Journal, Evan Gerskovici, va fi judecat pentru ca ar fi lucrat cu CIA

Procurorii rusi au declarat, joi, ca au trimis in instanta cazul reporterului american Evan Gerskovici,…

3 ore ago

Washingtonul admite ca Trump va putea anula acordul de securitate cu Ucraina. Vulnerabilitatea majora a acordului semnat joi de Biden si Zelenski

Deoarece acordul de securitate dintre Ucraina si SUA nu va fi ratificat de Congres, orice…

2 ore ago