externe

Lupta contra coruptiei in Ucraina: Fostul ministru adjunct al Apararii este suspectat de deturnarea a aproape un miliard de grivne

Anchetatorii si ofiterii de contrainformatii militare din cadrul Serviciului de Securitate au anuntat ca au adunat dovezi privind activitatile infractionale ale fostului ministru adjunct al Apararii din Ucraina. Acesta este suspectat de deturnarea a aproape 1 miliard de UAH (25 de milioane de euro) din fondurile statului, potrivit centrului de presa al Serviciului de Securitate, citat de Glavcom.

Reprezentantii Serviciului de Securitate nu au dat numele suspectului, dar au subliniat ca acesta a fost ministru adjunct din 2021 pana in 2023. Probabil ca este vorba despre Viaceslav Sapovalov, care a detinut functia respectiva din 17 noiembrie 2021 pana la 24 ianuarie a anului curent, scrie Glavcom.

Fostul oficial este acuzat ca in 2022, in complicitate cu subordonatii sai, a cumparat uniforme militare de calitate inferioara de la o companie privata pentru aproape 1 miliard de UAH.

Ancheta a stabilit ca militarii din cadrul Fortelor Armate nu pot utiliza uniforma respectiva, deoarece nu este potrivita pentru a fi folosita in sezonul rece in conditiile desfasurarii unor operatiuni de lupta intense.

Pe baza materialelor colectate, anchetatorii Serviciului de Securitate l-au notificat pe fostul ministru adjunct ca este suspectat de incalcarea a doua articole din Codul penal al Ucrainei:

– Partea 5 din art. 191 (insusirea, risipa de bunuri sau posesia acestora prin abuz de pozitie oficiala);

– partea 2 din art. 28 si partea 1 din art. 114-1 (obstructionarea activitatilor legale ale Fortelor Armate ale Ucrainei si ale altor formatiuni militare).

Complicele sau – fostul director interimar al Departamentului de achizitii al Ministerului Apararii – a fost notificat, la randul sau ca este suspectat de incalcarea acelorasi articole. In prezent, ambii suspecti se afla in arest.

Suspectii risca o pedeapsa de pana la 12 ani de inchisoaresi confiscarea bunurilor.

Faptele au fost descoperite dupa ce Camera de Conturi a Ucrainei facut un audit privind eficienta utilizarii fondurilor de la bugetul de stat puse la dispozitia Ministerului Apararii pentru achizitionarea de bunuri materiale si furnizarea de hrana pentru militarii din cadrul Fortelor Armate ale Ucrainei.

Auditul a confirmat rezultatele unei investigatii jurnalistice privind supraevaluarea preturilor produselor alimentare livrate armatei, publicata in „Dzerkal Tijnia” in luna ianuarie a acestui an.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

4 ore ago

Julian Assange castiga dreptul de a face recurs impotriva extradarii

Julian Assange a castigat o victorie importanta in lupta sa juridica impotriva incercarilor SUA de…

4 ore ago

Moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi ar putea declansa cursa curse pentru succesiunea lui Khamenei

Moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi intr-un accident de elicopter bulverseaza planurile celor din linia dura…

4 ore ago

Inca o mazilire la Moscova, Putin l-a dat afara si pe ministrul adjunct al Apararii. Acesta este cel mai apropiat colaborator al fostului ministru, Serghei Soigu

Presedintele rus Vladimir Putin l-a demis pe ministrul adjunct al Apararii, Iuri Sadovenko. Acesta a…

3 ore ago