Lupta cu mafia padurilor. Guvernul Orban vrea sa interzica exportul bustenilor in afara spatiului UE

news

Luam in calcul sa interzicem exportul de bustean in spatiul extracomunitar si, din pacate, Comisia Europeana (CE) nu ne permite sa facem acelasi lucru si in spatiul intracomunitar, indiferent de tipul de export, a declarat, joi seara, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe.

„De cand am venit la minister am pus colegii din Directia Generala Paduri sa ia in calcul sa interzicem exportul de bustean in spatiul extracomunitar. Din pacate, Comisia Europeana nu ne permite sa interzicem exportul de bustean sau orice alt tip de export in spatiul intracomunitar. Dar este important, pentru ca si acolo, in spatiul extracomunitar, pleaca cantitati insemnate de lemn. Eu cred ca toata Romania, toti cetatenii si toate entitatile din aceasta tara ar trebui sa-si doreasca sa functioneze IFN-ul (Inventarul Forestier National – n. r.). Oricum, suntem tara din Europa care are cea mai scurta perioada de viata pentru IFN. Tarile nordice, de exemplu, au acest mecanism de 40-50 sau 60 de ani. Pentru noi este atat de important acest IFN pentru ca ne da date pe baza carora putem sa ne facem strategia forestiera nationala sau orice alta politica publica in domeniul padurii. Statul roman pierde bani pentru fiecare milion de metri cubi de lemn care se taie ilegal. Sa spunem ca, intr-un an, ar fi 10 milioane de metri cubi (de lemn taiat ilegal – n. r.) din proprietatea publica a statului roman. Daca inmultim 10 milioane cu 50 de euro metrul cub de lemn, ne dau vreo 500 de milioane de euro, fara sa-l mai fiscalizam”, a spus Alexe, la Digi 24, citat de Agerpres.

Intrebat care este parerea sa despre Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, ministrul de resort a sustinut ideea ca „este loc de mult mai bine”.

„Personal, eu cred ca orice lucru in tara asta sau orice institutie cred ca poate arata mult mai bine. Si Romsilva, ca multe alte institutii ale statului roman, a ramas inchistata in niste vremuri si cred ca e loc de mult mai bine la Romsilva in ceea ce priveste managementul acestei institutii. Nu contest faptul ca acolo sunt foarte buni specialisti, si in cadrul Regiei la Bucuresti, si cei care astazi sunt personal silvic in Directiile judetene, dar cred ca este loc de mult mai bine. Personal, am fost de acord si am sustinut modificarea statutului personalului silvic, astfel incat sa reusim sa gasim resurse financiare sa-i dotam sa aiba masini mai bune, sa aiba inclusiv salarii daca se poate mai mari, sa avem posibilitatea ca ei sa fie inarmati”, a adaugat Costel Alexe.

Si presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca isi doreste sa se implice „foarte mult” in chestiunea stoparii taierilor ilegale, pentru ca este „un adept al protejarii padurilor si al unui mediu curat” si a subliniat ca la adresa sa a existat „o intreaga politica PSD de denigrare”.

„Da. Am discutat aceste chestiuni, am cerut chiar date foarte concrete si am discutat destul de mult pe aceasta tema. Daca ati adus aceasta chestiune in discutie, pot sa va spun ca, personal, imi doresc sa ma implic foarte mult, pentru ca aceste taieri ilegale trebuie sa fi stopate. Aceasta abordare nu este noua pentru mine si daca vreodata ati avut impresia ca eu imi doresc altceva, pot sa va spun ca nu este adevarat. Au existat – si acum pot sa o spun asa, fara niciun fel de problema, ca nu mai suntem in campanie electorala – a existat o intreaga politica PSD de denigrare a subsemnatului, folosind informatii, care mai nou se numesc fake news, cum ca eu as fi prietenul unora care defriseaza si ca as fi impotriva padurilor. Nu! Eu sunt, cam de cand ma stiu, un adept al protejarii padurilor si un adept al unui mediu curat.Nu am de gand sa ma schimb, nici de dragul PSD, nici de dragul altora „, a declarat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.

El a fost intrebat daca la intalnirea pe care a avut-o joi cu premierul si cu ministrul Mediului a discutat si despre situatia defrisarilor ilegale si daca va include acest subiect si pe agenda CSAT.

Seful statului a precizat ca discutia de la Cotroceni cu ministrul Mediului si premierul a durat mai mult de o ora.

„Este nevoie de politici solide, este nevoie de masuri ferme, este nevoie de masuri la nivel de minister care sa repuna, de exemplu, Garda de mediu in functiune, pentru a preveni aceste defrisari ilegale. Datele sunt, ca sa zic asa, de speriat. O cantitate egala de lemn cu cea care se taie legal se taie si ilegal. Cam jumatate se taie legal si cam jumatate se taie ilegal. Ori asta trebuie sa inceteze. Ministrul Mediului a venit cu cateva propuneri care pot fi transformate in legislatie, alte propuneri care, prin ordin al ministrului, pot imbunatati deja, in termen scurt, situatia, iar in continuare vom aprofunda aceste discutii si vom gasi cele mai bune solutii. Aceste solutii se gasesc in astfel de discutii si se pun in practica de Guvern, nu de CSAT”, a declarat Iohannis.

El a adaugat ca CSAT a discutat aceasta problema si a existat o hotarare-cadru, insa „aceste chestiuni nu s-au pus in practica, fiindca PSD in realitate nu a dorit”.

„PSD a facut tot ce a putut ca sa apere cealalta parte si acum Ministerul Mediului trebuie sa vina cu masuri ferme, clare si in sprijinul, pana la urma, nu numai al padurilor si al naturii din Romania, ci si in sprijinul bugetului national, fiindca, va dati seama, daca se defriseaza ilegal jumatate din masa lemnoasa care se taie intr-un an in Romania, aceasta masa lemnoasa nu aduce niciun fel de beneficiu la buget, ori asta este inadmisibil pur si simplu. Ma preocupa, ma ocup mai departe si sunt foarte increzator in felul in care Guvernul Orban vrea sa abordeze aceste chestiuni”, a mai spus seful statului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: